MohaKonyha gyönyörű képei a lepénykenyérről beindították a fantáziámat, és nem csalódtam, mennyei lett. A tésztát ugyanúgy készítettem el (csak a dagasztás ment kézzel, mivel nincsen gépem), és a feltétet variáltam. Férfi uralom lévén a családban "muszáj volt" valami tartalmasat rátennem. Így is kevesellték a húst, de én teljesen meg voltam elégedve.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
3 dl víz,
50 ml olívaolaj,
1 ek. só,
3 dkg élesztő.
Hozzávalók a feltéthez:
1 dl olívaolaj,
fél kk só,
2-3 gerezd fokhagyma,
friss vagy szárított zöldfűszerek (jelen esetben petrezselyem, rozmaring, bazsalikom, oregánó),
paradicsom,
olajbogyó,
füstölt szalonna.
A tészta hozzávalóit kézzel jól összedolgozzuk, és kb. 15 percig dagasztjuk. Letakarva egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta dagadt elkeverjük az olívaolajba a péppé zúzott fokhagymát, a felaprított zöldfűszereket és a sót.A megkelt tésztából lisztezett deszkán kis lepényeket nyújtunk (nekem 10 db lett), és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket.
A lepénykenyerekbe ízlés szerint belenyomkodjuk a paradicsom és szalonna szeleteket, az olajbogyót, és a tetejüket bőven megkenjük a fűszeres olajjal.
Előmelegített 220 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük őket.
3 megjegyzés:
Nagyon finom, igazán guszta
Imádom a lepénykenyeret. Ezt a paradicsomosat én is láttam Mohánál..
Nagyon jól néz ki, ügyi vagy! :)
Bainka, köszi.
Thrini, köszönöm a dícsérő szavakat!
Megjegyzés küldése