2010. szeptember 19., vasárnap

Olajbogyós padlizsánkrém


Rengeteg padlizsánkrém recept forog közkézen, illetve közszájon. Én is többfélét készítettem már , és még többet kóstoltam. Pénteken este ez a változat készült nálunk. Ropogós kenyérrel és jó fajta borocskával kísérve fogyasztottuk, és közben izgatottan figyeltük a licitek alakulását.
Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán,
2 gerezd fokhagyma,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1-1 piros, illetve sárga húsú paprika,
10 dkg olajbogyó,
3-4 ek. citromlé,
2 ek. sűrített paradicsom,
1 doboz joghurt (lehetőleg jó sűrű fajta),
só, bors
1 csokor petrezselyem,
olívaolaj.


A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, besózzuk és 15 percig állni hagyjuk. 15 perc után leöblítjük és szárazra töröljük.
Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat forrósítunk, beletesszük a felaprított fokhagymát, vöröshagymát, az apróra felkockázott paprikákat és olivabogyókat. Mellé tesszük a félbevágott padlizsánokat és az egészet 5 percig pirítjuk, majd lefedve annyi ideig pároljuk, amíg a padlizsán héja leválik.
Ekkor a padlizsánokat kivesszük és meghámozzuk. A húsát ki kockákra vágjuk, és visszatesszük a serpenyőbe. Belekeverjük a citromlevet és a sűrített paradicsomot, forralunk rajta egyet, és kissé darabosra összeturmixoljuk botmixerrel.
Ha kihűlt a kence belekeverjük a joghurtot, erősen sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a felaprított petrezselymet is.


2 megjegyzés:

Bianka írta...

Igazán isteni egyveleg

családi tűzhely írta...

Köszönöm, Bianka aranyos vagy!