2011. december 10., szombat

Fügés sütemény karamellöntettel

A Kifőztük Karácsony adománygyűjtő különszámában ezzel a recepttel szerepeltem az idén. Ez egy rém egyszerű és gyors sütemény. Kezdő háziasszonyoknak is szívből ajánlom, akár az utolsó pillanatban is összedobható. Karamell és füge rajongók biztosan nem fognak csalódni benne.

Hozzávalók:
20 dkg aszalt füge,
1 dl forró víz,
10 dkg vaj,
20 dkg cukor,
2 db tojás,
18 dkg liszt,
1 és fél kk. sütőpor,
0,6 dl tej.
Karamellöntet hozzávalói:
20 dkg vaj,
2,5 dl tejszín,
30 dkg barnacukor.


Az apróra vágott fügét felöntjük a forró vízzel, és megvárjuk, míg a vizet teljesen felszívja. A vajat a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, végül a felaprított fügét és a tejet, és alaposan összekeverjük. Kivajazott, lisztezett formába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Az öntethez a darabokra vágott vajat a cukorral, a tejszínnel egy lábosban kis lángon addig hevítjük, míg a cukor el nem olvad. Ezután felerősítjük a lángot és sűrűre forraljuk. Tálaláskor meglocsoljuk vele a süteményszeleteket.






2 megjegyzés:

Csiperke írta...

Nagyon finomnak néz ki! Meg tudnék belőle most enni egy-két szeletet...:)

családi tűzhely írta...

Csiperke, szívesen megkínálnálak:)