2011. január 14., péntek

Székelykáposzta

Igazi magyar étel. Télvíz idején gyakran kerül az asztalunkra. Több fajta verzióját ismerem. A lényeg a pörkölt alap, hús, káposzta szentháromsága. Én nem szoktam tejföllel behabarni. Elég sűrűre készítem, így nincs szükség habarásra. Tejfölt mindenki ízlés szerint pakolhat rá, ha akar. Én nem szoktam:)

Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 ek. pirospaprika,
só, bors,
1 kk. köménymag,
80 dkg savanyú káposzta.

Az felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olajban megpirítjuk. A pirospaprikát rászórjuk. Beletesszük a húst, és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot, kicsit átpirítjuk. Kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt kis lángon kb. 40 perc alatt félpuhára pároljuk.
A káposztát (én nem szoktam kimosni, mert szeretem a savanyú ízt) a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük kb. 30 percig, míg a hús és a káposzta is teljesen megpuhul.





5 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Egyik kedvenc ételem,napokig meg tudom enni:-),én sem szoktam behabarni,nagyon befalnék belőle egy tányérkával:-)

Gizi írta...

Nagyon guszta!!!! Még a gyomrom is elkezdett korogni, olyan éhes lettem.:)
Én sem habarom, viszont teszek bele egy marék rizst.

Ildy írta...

Kell az a tejföl!:) Ropogós, friss kenyérrel valami isteni. Imádom!

Bianka írta...

Nagy-nagy kedvenc

családi tűzhely írta...

Ditta, jó ízlésed van:)

Gizi, rizzsel még nem próbáltam, köszi a tippet.

Ildy, kenyér tényleg kell hozzá:)

Bianka, sokan vagyunk így vele.