2011. január 8., szombat

Nesselrode bomba

A Stahl magazin karácsonyi számában akadt meg a szemem ezen a csodás gesztenyés desszerten, és szilveszterre el is készítettem. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy a marsala bor helyett tokaji aszút használtam (nekem jobban ízlik), de nem volt panasz a családban. A névadó Nesselrode gróf orosz diplomata volt a XIX. századi cári Oroszországban. Főszakácsa fejéből pattant ki ez az isteni édesség, csókolnám a kezét érte.

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyepüré,
15 dkg kandírozott gyümölcshéj vegyesen (jelen esetben narancs és citrom),
2 dl tokaji aszú,
4 dl tej,
1 csomag főzni való vaníliapudingpor,
1 db vaníliarúd,
20 dkg cukor,
1 és fél ek. zseletinpor,
2,5 dl habtejszín,
10 dkg babapiskóta,
1 kk. olaj.

A kandírozott gyümölcshéjakat a tokaji aszúval felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A tejből, a pudigporból és a kikapart vaníliarúdból sűrű krémet főzünk. Melegen hozzáadjuk a cukrot, a szétmorzsolt gesztenyepürét, robotgép segítségével alaposan összedolgozzuk, és langyosra hűtjük.
A zselatinport 1 dl vízbe a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, és szintén langyosra hűtjük. A tejszínből kemény habot verünk. A kandírozott gyümölcshéjakat leszűrjük. A bort félre tesszük.
A gesztenyés krémet a zselatinos vizet és a gyümölcshéjakat lassú fokozaton robotgéppel összedolgozzuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
Kenő ecset segítségével kiolajozunk egy félgömb alakú tálat, és folpackkal kibéleljük. Ebbe simítjuk a krémet. A tetejét kirakjuk a tokaji aszúba mártott babapiskótával. A tálat minimum egy napra hűtőbe tesszük.
Tálaláskor egy nagy tálra borítjuk, és lehúzzuk róla folpackot.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Gesztenyével csak is remek lehet

Muffinműhely Anna írta...

Nálunk ez volt Szenteste a desszert, nagyon finom!!:)

Szemi írta...

Ó, de nagyon finom lehetett!

családi tűzhely írta...

Bianka, igen a gesztenye szerintem is jó dolog:)

Muffinműhely Anna, igazi ünnepi desszert ez a bomba.

Szemiramisz, tényleg az volt:)

Ottis írta...

Ez bomba jól néz ki, milyen finom lehet!

családi tűzhely írta...

Ottis, köszönöm, igazán bomba jó volt:)