TücsökBogár fánk témájú felhívására készült ez a finomság. Elég kettős a viszonyom a fánkkal. Enni nagyon szeretem, de készíteni nem igazán. Ahogy "öregszem" egyre kevésbé szeretem a bő olajban sütkérezést. Ez a recept azért tetszett meg, mert sütőben készül a fánk, nem kell az olajjal bajlódni. Tetszik benne az is, hogy mandula van nem csak a tetején, hanem a tésztában is. Nagy sikere volt az biztos.
Hozzávalók:
7 dkg margarin,
50 dkg liszt,
2,25 dl tej,
12 dkg + 2 ek. cukor,
2 db tojás,
1 csomag szárított élesztő,
2 ek. apróra vágott mandula.
Tetejére:
1-2 ek. tej.
2 ek. nádcukor,
4. ek. apróra vágott mandula.
A tojásokat villával felzabosítjuk, majd hozzákeverjük a margarint és a cukrot. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 2 ek. cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne, majd a tojásos keverékhez öntjük. A lisztet és 2 ek. mandulát hozzáadjuk a tojásos-élesztős keverékhez, és gépi dagasztóval kb. 10 percig dagasztjuk. Lefedve, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagyobb pogácsa formával kiszaggatjuk, majd egy kisebb formával mindegyiknek kiszúrjuk a közepét, így kapjuk a szép karikákat. Sütőpapíros tepsire pakoljuk a fánkokat, és további 30 percig kelesztjük. Kevés langyos tejjel megkenjük a fánkok tetejét, megszórjuk a nádcukorral és a mandulával. 175 fokra előmelegített, legkeveréses sütőben 15 perc alatt megsülnek.
5 megjegyzés:
Nagyon finom lehet,és tényleg az azért nem rossz,hogy csak betolod a sütőben:-)
Én nem rajongok az olajban sütött fánkokért, bár ma sütöttem én is.Ez a mandulás viszont nagyon tetszik!
Király :-)
Nagyon guszták és nagyon finomak lehetnek
Ditta, tényleg nagy előnye, hogy sütőben sül.
Ottis, örülök, hogy nem csak én vonakodom az olajban sütéstől:)
Chef Viki, köszi.
Bianka, a mandula sokat dob rajta.
Megjegyzés küldése