2010. október 4., hétfő

Gyuvecs

Ez az étel egy balkáni specialitás. Ahány ország annyi változat, de mindegyik változat igazi szín és íz kavalkád. Egy valóságos vitamin bomba a sok zöldség miatt. Én a következő képen készítem.


Hozzávalók:
1 kg padlizsán, zöldbab, burgonya, paprika, paradicsom, cukkini vegyesen,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só, bors,
50 dkg sertéshús,
4 tojás,
1 ek. liszt,
2 dl joghurt,
1 csokor petrezselyem,
15 dkg sajt,
olaj.

A padlizsánt felkockázzunk, besózzuk, fél órát állni hagyjuk, és azután kinyomkodjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és feldaraboljuk, a vöröshagymát felkarikázzunk. A húst felkockázzunk, forró olajon megkapatjuk. Rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, 2-3 percig együtt pirítjuk, azután áttesszük egy mélyebb sütőtálban, amiben majd tálalni is fogjuk.
Hozzáadjuk a zöldségeket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól átforgatjuk és lefedve 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 45 percig pároljuk, azután levesszük róla a fóliát, és további 20-25 percre visszatesszük a sütőbe.
A tojásokat elhabarjuk a liszttel, joghurttal, az apróra vágott petrezselyemmel, egy kevés sóval és borssal, majd az egészet a gyuvecsre öntjük. Megszórjuk a reszelt sajttal.
Vissza tesszük a sütőbe, a hőfokot felcsavarjuk 220 fokra, és addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul (kb. 25-30 perc).

5 megjegyzés:

Ildy írta...

Klassz!

Bianka írta...

Istenien néz ki

családi tűzhely írta...

Köszönöm Lányok, aranyosak vagytok!

Ami írta...

Különösen közel áll hozzám ez az étel, mert vajdasági vagyok :).
Gyerekkoromban is sokat ettünk ezt az ételt.
Joghurtos változatát nem ismertem, ideje lesz kipróbálni :)

családi tűzhely írta...

Ami, az én férjem is a Vajdaságból származik. Nagybecskereki születésű, és nagyon szereti a Gyuvecst:)