2010. október 24., vasárnap

Körtés csokoládétorta

A szeptember havi Nők Lapja Konyhájában leltem rá erre az éjfekete csodára. Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Nem találtam itthon csak két darab körtét, így ennyi került bele, és bizony kevésnek bizonyult. Legközelebb feltétlen 4 körtét fogok beletenni, mert lesz legközelebb, hiszen nagy sikert aratott a torta két körtével is:)

Hozzávalók:
3-4 db körte,
12 dkg olvasztott vaj,
3 dkg kakaópor,
15 dkg liszt,
1 dl meleg víz,
4 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 dl tejföl,
1 tojás.
Csokoládémázhoz:
15 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
1 dl joghurt,
5 dkg kakaópor.
cukrozott mogyoró a torta tetejére díszítésképpen.

A meleg vizet, az olvasztott vajat és a kakaóport simára keverjük. A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot szép sorban hozzáadjuk a kakaós keverékhez. Végül a tejfölt és a tojást is belekeverjük. Az így kapott masszát kivajazott, lisztezett torta formába öntjük, belenyomkodjuk a meghámozott és apró kockákra vágott körtéket. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és tovább sütjük 20-25 percig. Sütés után hagyjuk kihűlni.
A csokoládémáz hozzávalóit kis lángon addig kevergetjük, míg a vaj teljesen elolvad. Nem szabad forralni. Ha kihűlt a máz a torta tetejére simítjuk, és díszítésképpen megszórjuk a cukrozott mogyoró darabokkal.

2 megjegyzés: