2010. április 26., hétfő

Sertéskaraj kapribogyómártással


Már hónapok óta árválkodott a kamra polcon egy üveg kapribogyó. A férjem vette azzal az indokkal, hogy imádja. Én már ezer éve nem ettem ilyesmit, a kisfiunk pedig még soha nem kóstolta. Így halogattam én a felhasználását. Aztán a napokban kezembe akadt Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat c. szakácskönyve - benne egy kapribogyós recepttel -, ami ihletet adott. Az eredmény legvadabb várakozásaimat is felülmúlta. Nagyon finom lett. Pici fiunk csak úgy kanalazta a szószt. Ennek a receptnek biztos helye lesz a családi repertoárban.

Hozzávalók:

6 szelet sertés rövidkaraj,

mustár,

só, bors,

olaj.

Mártáshoz:

10 dkg kapribogyó,

1 csokor kapor,

1 púpos evőkanál étkezési keményítő,

2 dl tejföl,

2 dl tejszín,

1 csokor újhagyma.

A hússzeleteket kiklopfolom, mindkét oldalunkat megkenem mustárral és sózom, borsozom őket. Egy serpenyőben felforrósított olajon először megpirítom a hússzeletek mindkét oldalát, majd a lángot közepesre véve oldalanként kb. 8-10 perc alatt átsütöm őket. A megsült szeleteket tálra teszem és letakarom alufóliával, hogy ki nem hűljenek, amíg a mártás készül.

A serpenyőben lassú tűzön megpárolom a felkarikázott újhagymát, majd hozzá öntöm a keményítővel elkevert tejfölös tejszínt. Ebbe teszem az apróra vágott kapribogyót és kaprot, majd ízlés szerint sózom, borsozom (esetleg reszelt citromhéjjal ízesítem, de nekem nem volt otthon). A mártásba visszahelyezem a hússzeleteket, és jól átmelegítem őket, míg a mártás besűrűsödik.

4 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Finom lehet nagyon! Bevallom én csak tejfölös ubisalihoz szoktam használni a kapribogyót, de ezt szívesen kipróbálnám!

Chef Viki írta...

Kapribogyó-szűz vagyok... Ezt ki kell próbálnom!

Bianka írta...

Finom lehet, ilyen mártást még nem ettem.

családi tűzhely írta...

Kiskukta!
Köszi az ötletet az ubisalival, nekem ez a párosítás nem jutott volna eszembe.

Chef Viki és Bianka!
Próbáljátok ki bátran, nem fogtok csalódni.