Már hónapok óta árválkodott a kamra polcon egy üveg kapribogyó. A férjem vette azzal az indokkal, hogy imádja. Én már ezer éve nem ettem ilyesmit, a kisfiunk pedig még soha nem kóstolta. Így halogattam én a felhasználását. Aztán a napokban kezembe akadt Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat c. szakácskönyve - benne egy kapribogyós recepttel -, ami ihletet adott. Az eredmény legvadabb várakozásaimat is felülmúlta. Nagyon finom lett. Pici fiunk csak úgy kanalazta a szószt. Ennek a receptnek biztos helye lesz a családi repertoárban.
Hozzávalók:
6 szelet sertés rövidkaraj,
mustár,
só, bors,
olaj.
Mártáshoz:
10 dkg kapribogyó,
1 csokor kapor,
1 púpos evőkanál étkezési keményítő,
2 dl tejföl,
2 dl tejszín,
1 csokor újhagyma.
A hússzeleteket kiklopfolom, mindkét oldalunkat megkenem mustárral és sózom, borsozom őket. Egy serpenyőben felforrósított olajon először megpirítom a hússzeletek mindkét oldalát, majd a lángot közepesre véve oldalanként kb. 8-10 perc alatt átsütöm őket. A megsült szeleteket tálra teszem és letakarom alufóliával, hogy ki nem hűljenek, amíg a mártás készül.
A serpenyőben lassú tűzön megpárolom a felkarikázott újhagymát, majd hozzá öntöm a keményítővel elkevert tejfölös tejszínt. Ebbe teszem az apróra vágott kapribogyót és kaprot, majd ízlés szerint sózom, borsozom (esetleg reszelt citromhéjjal ízesítem, de nekem nem volt otthon). A mártásba visszahelyezem a hússzeleteket, és jól átmelegítem őket, míg a mártás besűrűsödik.
4 megjegyzés:
Finom lehet nagyon! Bevallom én csak tejfölös ubisalihoz szoktam használni a kapribogyót, de ezt szívesen kipróbálnám!
Kapribogyó-szűz vagyok... Ezt ki kell próbálnom!
Finom lehet, ilyen mártást még nem ettem.
Kiskukta!
Köszi az ötletet az ubisalival, nekem ez a párosítás nem jutott volna eszembe.
Chef Viki és Bianka!
Próbáljátok ki bátran, nem fogtok csalódni.
Megjegyzés küldése