2010. december 29., szerda

Mákos-meggyes rolád


Végre hazaértünk a határon túli és inneni családlátogatásokról. Bár tegnap a havas utakon csúszkálva, azt hittem, ez sosem fog sikerülni. Én csak szenteste főztem (azt még itthon töltöttük), és utána engem kényeztettek minden féle finomsággal. Érzem is a nadrágon, hogy szorít, de diétában még nem gondolkodhatom. A mai mosás-pakolás-takarítás háromszögéből kitörve holnap már beindul a sütés-főzés szilveszterre. Hétfőtől aztán tényleg meghúzom azt a nadrágszíjat:)
Ezt a finom roládot a Nők lapja Konyhájában találtam, Papp Emese csodás receptje koronázta meg nálunk a vacsorát szenteste. A sebtiben készült fotó nem adja vissza igazán a mesés élményt.

Hozzávalók:
A tésztához:
5 db tojás,
8 dkg cukor,
8 dkg liszt,
6 dkg mák,
1 csomag vaníliás cukor,
1 kk. őrölt fahéj.

A töltelékhez:
50 dkg meggy befőtt,
4 dkg étkezési keményítő,
fél dl víz,

A mascarponés részhez:
50 dkg mascarpone,
10 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor.

A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját simára keverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. A mákot, a lisztet, a fahéjat összekeverjük és fokozatosan a habba forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. 10 perc után érdemes ránézni, nehogy kiszárítsuk a tésztát, mert akkor nehéz lesz feltekerni.
A töltelékhez a meggy befőttet a fele lével együtt felmelegítjük. Amikor felfőtt a meggy, levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzre. A keményítőt simára keverjük a vízzel, és besűrítjük vele a meggyet.
A mascarponét a robotgép lassú fokozatán simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, míg krémes állapotú lesz.
A kihűlt mákos tésztáról lehúzzuk a papírt, a töltelékeket külön-külön nyomózsákba töltjük, és felváltva csíkokat húzunk belőlük a piskótára. A széleken hagyjunk 3-3 cm üresen. Ha teljesen becsíkoztuk, a sütőpapír segítségével feltekerjük, majd hűtőbe tesszük tálalásig. Porcukorral meghintve tálaljuk.



5 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Tuti,hogy finom lehetett,nem maradt esetleg egy pinduri tekercs?:-)

Melinda írta...

Ez tényleg mesés lehetett! Nagyon szeretem a meggyes-mákost és így mascarponéval még finomabb lehet!
Boldog, sikerekben gazdag, egészséges új évet kívánok!

Bianka írta...

Micsoda finomság

Ditta tortái írta...

Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok Neked és a Családodnak!
Sok ilyen finomságot jövőre is:-)

családi tűzhely írta...

Ditta, nagyon kedves vagy, Neked és családodnak is minden jót kívánok!

Melinda, köszönöm, és Neked is hasonló szépeket kívánok!

Bianka, köszönöm szépen:)