2010. december 9., csütörtök

Kifőztük Karácsony: Tárkonyos-citromos pulykaleves

Már folyik az adománygyűjtés a Kifőztük Karácsony honlapján. 115 blogger Szepyke vezetésével egy rendkívül színvonalas, elektronikusan letölthető kiadványt állított össze telis-tele ünnepi receptekkel, ötletekkel. Ha tanácstalan vagy az ünnepi menüt illetően, ebben az újságban biztosan találsz megoldást.
A számláló pillanatnyi állása szerint 1. 463.141.- Ft felajánlás érkezett eddig. A befolyt összegből a rászoruló, mélyszegénységben élő gyerekeket segítik a Magyar Élelemiszerbankon keresztül. Ha segíteni szeretnél itt megteheted.
Én az alábbi levessel szerepelek a kiadványban. Ez egy kellemes, gazdag, lélekmelegítő leves, melyet szeretettel ajánlok az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
80 dkg pulykamell filé,
1 fej vöröshagyma,
4 ek. olaj,
2 babérlevél,
só, bors ízlés szerint,
2 nagyobb sárgarépa,
40 dkg csiperkegomba,
30 dkg fagyasztott zöldborsó,
2 dl főzőtejszín,
fél citrom leve,
1 ek. liszt,
1 ek. mustár,
fél kk. tárkony,
egy csokor petrezselyemzöld.

A pulykamellet felkockázzunk. A vöröshagymát finomra vágjuk, és forró olajban, közepes lángon kb. 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk és sózzuk, borsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá, majd lefedve kb. 30 percig pároljuk.
Ezalatt a répát és a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Mindkettőt a pulykához adjuk, 4-5 percig pároljuk, majd 1,5 l vízzel felöntjük. Nagy lángon felforraljuk, 5 percig kis lángon főzzük, végül hozzáadjuk a zöldborsót, és lefedve kb. 10-15 percig tovább főzzük.
A tejszínt a liszttel, a citrom levével és a mustárral jól összekeverjük, a levest ezzel besűrítjük. Megszórjuk az apróra vágott tárkonnyal és petrezselyemzölddel, még 2 percig főzzük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Ünnep előtt 1-2 nappal elkészíthetjük, így karácsonykor csak melegíteni kell.





3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom

Mézigörl írta...

Gusztaaa! Nagy kedvencem, de jó, hogy eszembe juttattad! :))

családi tűzhely írta...

Bianka, köszönöm.

Mézigörl, szívesen:)