2011. november 24., csütörtök

Mini sablé variációk Michel Roux módra



Hát elkészültek a kis sablék Michel Roux útmutatása alapján, ahogy azt korábban ígértem. A pate sablée egy gazdag, édes tésztaalap, magas a cukor-, és vajtartalma, amitől rendkívül omlós és ízletes. Jól becsomagolva a hűtőben egy hétig is eláll, vagy lefagyasztva akár 3 hétig is. A feltéteket kedvünk és lehetőségeink szerint variálhatjuk. A Tésztavarázs könyvben 5 variáció szerepel, amiből én most kettőt valósítottam meg.

Ezek a kis sablék kiválóak tea vagy kávé mellé, vagy csak egyszerűen du-i nasinak. Igaz, hogy fémdobozban néhány napig elállnak, de ezt mi nem vártuk meg.


Pate sablée hozzávalói:
25 dkg liszt,
20 dkg puha vaj, apró darabokra vágva,
10 dkg porcukor,
egy csipet só,
2 db tojássárgája.
A feltét hozzávalói:
tojásmáz (1 tojássárgája összekeverve 1 ek. tejjel),
1 marék mandulapehely,
baracklekvár.

A tészta hozzávalóit a munkafelületen óvatosan összedolgozzuk az ujjainkkal, amíg homogén tésztát kapunk. A tenyerünkkel a tésztát 3-4 alkalommal magunktól elfelé megnyújtjuk, amíg teljesen sima lesz. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A tészta felét 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és hullámos tésztaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztakorongokat sütőlapra helyezzük, és lekenjük a tojásmázzal, majd mindegyik tetejére rászórunk 5-6 mandulapelyhet.

A tészta másik feléből kb. 3 cm átmérőjű henger formázunk, egyforma darabokra felvágjuk, és mindegyikből labdát formázunk a tenyerünkkel. Enyhén kilapítjuk, majd a mutatóujjunkat a közepébe fúrjuk, hogy kis mélyedést képezzünk rajta. A mélyedésekbe baracklekvárt töltünk.

A sablékat 170 fokra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt - vastagságuktól függően - készre sütjük.






















.

4 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Nagyon tetszik, már máshol is kinéztem, de így formázva és díszítve, még jobban bejön!! Tervezem a sütését én is! :)

Citromhab írta...

Nagyon helyesek lettek:-)

Bianka írta...

Nagyon fincsi és guszta

családi tűzhely írta...

Barbi, ez tényleg egy tuti recept:)

Citromhab, köszi!

Binka, köszönöm.