2012. március 7., szerda

Veracruzi halfilé

A HVG Ízek és Kultúrák sorozatának Mexikóról szóló részében találtam ezt a kitűnő receptet. Citromos halszeletek egy sűrű, csípős paradicsomos, olajbogyós, hagymás mártásban. Egyszerűen mennyei, és nem utolsó sorban diétás étel ebben a böjti időszakban!

Hozzávalók:
80 dkg fehér húsú tengeri hal (nálam most pangasius filé),
1 db vöröshagyma,
2 doboz hámozott paradicsom konzerv,
5 dkg olajbogyó,
2 ek. kapribogyó,
3 db csilipaprika,
1 db citrom,
1 mk. cukor,
só, bors,
1 nagy csokor petrezselyem.


Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a vékonyan felszeletelt hagymát megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a paradicsom konzervet, és 10 percig együtt pirítjuk őket. A félbe vágott olajbogyót, a kapribogyókat és a felszeletelt csilipaprikát a mártáshoz keverjük. További 10 percig főzzük a mártást, hogy besűrűsödjön. Végül sóval, borssal és egy kevés cukorral ízesítjük, majd félre tesszük.

A halszeleket sózzuk, borsozzuk, és alaposan meglocsoljuk citromlével. Újra a mártás alá gyújtunk, amikor forrni kezd beletesszük a halszeleteket, és felöntjük annyi vízzel, hogy a mártás ne legyen túl sűrű. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük, míg a hal megpuhul. Felaprított petrezselyemmel bőven megszórva, forrón tálaljuk.











2 megjegyzés:

Kati írta...

Ez nagyon jól hangzik, lehet kipróbálom a hétvégén:)

családi tűzhely írta...

Kati, jó étvágyat hozzá:)