A Stahl magazin őszi számában leltem rá erre a kiváló receptre. Különlegessége a fűszerezésen kívül, hogy a húst lassan, több órán keresztül kell sütni, és ennek következtében rendkívül puha és omlós lesz. Be kell valljam, hogy az ajánlott 5 órás sütési időt én egy órával lerövidítettem, mert már 4 óra után is olyan puha volt a hús, hogy szinte szétolvadt a szájban.
Hozzávalók:
1 nagy darab lapocka (nálam most 1,5 kg-os),
1 kg burgonya,
3 gerezd fokhagyma,
2 citrom leve,
1 dl olívaolaj,
2 tk. oregánó,
2 tk, kakukkfű,
só, bors,
Mártás:
0,5 l sűrű joghurt,
2 gerezd fokhagyma,
só, bors.
Az olajat összekeverjük a péppé zúzott fokhagymával, a két citrom kifacsart levével, oregánóval, kakukkfűvel, és ráöntjük a húsra. Ebben a fűszeres olajban pácoljuk a húst egy éjszaka a hűtőszekrényben.
Másnap (ha ebédre szánjuk, jó korán) a sütőt előmelegítjük 140 fokra. A húst a páclével együtt egy fazékba rakjuk, sózzuk, borsozzuk és erős lángon kb. 5 percig forraljuk, majd lefedjük és betesszük a sütőbe. Kb. 2 óra eltelte után hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, sózzuk és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve további 2 órán keresztül sütjük, ezután a fedőt levéve a sütő legmagasabb fokozatán további 15 percig pirítjuk.
A joghurtot kikeverjük a péppé zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és ezzel az öntettel meglocsolva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése