Remek, sűrű, savanykás ízű, orosz (szláv) leves a szoljanka. Ahány vidék, város, ház, annyi féle változat. Nálunk most egy könnyedebb, "diétás" változat készült. Friss, ropogós kenyérrel és tejföllel bőven meglocsolva az igazi.
Hozzávalók:
15 dkg savanyú káposzta,
10 dkg sárgarépa,
5 dkg fehérrépa,
5 dkg gomba,
5 dkg füstölt szalonna,
5 dkg ecetes uborka,
5 dkg zeller,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
2 dkg kapribogyó,
2 pár virsli,
fél citrom,
babérlevél, só,
tejföl.
A felkockázott szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk rajta a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, ecetes uborkát, felvagdalt káposztát, szeletelt gombát, kapribogyót, zúzott fokhagymát, babérlevelet, citrom karikákat. Pár percig együtt pirítjuk őket, majd felöntjük vízzel, és addig főzzük míg a hozzávalók megpuhulnak. A végén belefőzzük a felkarikázott virslit. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése