2012. március 1., csütörtök

Szoljanka

Remek, sűrű, savanykás ízű, orosz (szláv) leves a szoljanka. Ahány vidék, város, ház, annyi féle változat. Nálunk most egy könnyedebb, "diétás" változat készült. Friss, ropogós kenyérrel és tejföllel bőven meglocsolva az igazi.


Hozzávalók:

15 dkg savanyú káposzta,

10 dkg sárgarépa,

5 dkg fehérrépa,

5 dkg gomba,

5 dkg füstölt szalonna,

5 dkg ecetes uborka,

5 dkg zeller,

1 fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

2 dkg kapribogyó,

2 pár virsli,

fél citrom,

babérlevél, só,

tejföl.


A felkockázott szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk rajta a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, ecetes uborkát, felvagdalt káposztát, szeletelt gombát, kapribogyót, zúzott fokhagymát, babérlevelet, citrom karikákat. Pár percig együtt pirítjuk őket, majd felöntjük vízzel, és addig főzzük míg a hozzávalók megpuhulnak. A végén belefőzzük a felkarikázott virslit. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel.




Nincsenek megjegyzések: