Hideg idő - tartalmas leves, ez szinte megszokott nálunk:) Ennek a levesnek több változata kering köz kézen, illetve köz szájon, én a Stahl féle verzió mentén haladtam.
Hozzávalók:
10 dkg szalonna,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 db sárgarépa,
1/4 db zellergumó,
2 db krumpli,
1/4 db kelkáposzta,
1 doboz fehérbabkonzerv,
3 db babérlevél,
2 kk. kakukkfű,
1 ek. sűrített paradicsom.
Hozzávalók:
10 dkg szalonna,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 db sárgarépa,
1/4 db zellergumó,
2 db krumpli,
1/4 db kelkáposzta,
1 doboz fehérbabkonzerv,
3 db babérlevél,
2 kk. kakukkfű,
1 ek. sűrített paradicsom.
A kockára vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk. A pörcöket kiszedjük és tálalásig félre rakjuk. A kisült zsiradékba tesszük a lereszelt répa-zeller-vöröshagyma zöldségkeveréket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és kb. 10 percig pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a babérleveleket, a kakukkfüvet, a laskára vágott kelkáposztát, és a felkockázott krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Kb. fél óráig főzzük fedő alatt, amíg a krumpli és a káposzta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a babkonzerv felét, a másik felét villával összetörjük, és így adjuk a leveshez, hogy egy kicsit besűrítse. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, és további 10 percig főzzük.
Tálaláskor bőven megszórjuk petrezselyemmel (nálunk most elmaradt, mert nem volt otthon) és a szalonnapörcökkel (jelen esetben a gyerek megette, mire a tálalásra került sor).
7 megjegyzés:
Hű, ez nagyon jól néz ki!
Fenséges
Nagyon guszta jó is lenne akár vacsira is:-)
Im'dom a leveseket, nagyon guszta ez a toszkán bableves is.
Lányok, örülök, hogy tetszik, igazán tartalmas zöldség leves.
Nevezz a Fagor receptversenyébe február 28-ig, és nyerj egy 50 ezer Ft-os vacsorameghívást Magyarország egyetlen Michlen díjas éttermébe, a Costesbe! Részletek: http://www.facebook.com/#!/Fagor.hu?v=app_10442206389
Édes fogadalom, köszönöm a tippet.
Megjegyzés küldése