2011. február 3., csütörtök

Egészben sült malaccomb szerecsendió-virággal

A napokban fűszercsomagot kaptam a Fűszeráruház csapatától. Érdemes hozzájuk benézni, mert nem csak különleges fűszereket, fűszerkeverékeket, hanem hasznos gasztro termékeket, konyhai eszközöket is árulnak, valamint folyamatosan bővülő receptgyűjteménnyel rendelkeznek.
Volt a csomagban egy számomra ez idáig ismeretlen fűszer, nevezetesen a szerecsendió-virág. Fűszerkalauzom segítségével sikerült beazonosítanom. Nem, ez nem a szerecsendió cserje virága (amire elsőre gondolnánk), hanem a diót körbevevő szárított magköpeny. A szerecsendió-virág friss állapotban vörös, szárítva sárgásvörös vagy narancssárga. (Én is kis kunkori, narancssárga darabokat kaptam.) Illata, íze igen erős, csípős, kifinomultabb aromájú, mint a szerecsendió. Levesek, főzelékek, húsok és halak, vadételek ízesítője. Erős fűszer, óvatosan kell használni, viszont helyes adagban nem csak jóízű, hanem az emésztést is segíti.
Nálam a vasárnapi malacsültnél debütált ez a különleges fűszer. A tervezett olajos-köményes pác helyett mézes-szerecsendió-virágos mázat kapott a husika. Amikor a mozsárban összetörtem, már én is éreztem erős aromáját, ezért a korábban tervezett teáskanál helyett csak egy mokkáskanállal tettem belőle a mézbe. Aki kedveli az édes-savanyú-csípős, egzotikus ízvilágot, bátran próbálja ki.

Hozzávalók:
1 kg kicsontozott malaccomb,
4 ek. méz,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál szerecsendió-virág összetörve,
só.

A megmosott, szárazra törölt hús bőrét bevagdossuk, és az egészet jól bedörzsöljük sóval. Egy mélyebb tűzálló tálat kiolajozunk, és beletesszük a húst. A mézet összekeverjük a péppé zúzott fokhagymával és a mozsárban összetört szerecsendió-virággal. Ezzel a mázzal alaposan megkenjük a husit. 175 fokos sütőben, lefedve sütjük kb. 2 órát át, közben többször meglocsoljuk a sült szafttal. Ha megpuhult, levesszük a tetőt, a sütőt feltekerjük 220 fokra, és kb. 20 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Rövid pihentetés után lehet szeletelni.

5 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Hűha! Nagyon guszta! Megjegyzem magamnak ezt a fűszert és alkalomadtán kipróbálom. Kár, hogy tortákhoz nem passzol. :)))

autumn írta...

Nagyon örülök Neked a blogomon! Lenne kedved benevezni az Online Vacsoracsata játékba?
üdv,
Kutya és Konyha

Ditta tortái írta...

Nagyon nyál csorgató.remek lenne mai ebédre vagy vacsorára ,reggelire:-)

Bianka írta...

Folyik a nyálam, szeretnék enni belőle

családi tűzhely írta...

Pixie Pie, lehet, hogy érdemes lenne kipróbálni?

Autumn, megyek hozzád tájékozódni:)

Ditta, küldöm fénypostán:)

Bianka, neked is faxolok egy adagot:)