2010. november 29., hétfő

Mézes sütés

Hagyományosan advent első vasárnapján készítjük a mézes figurákat. Sokáig kísérletezgettem különböző receptekkel, míg rátaláltam erre a csodára, és most már ragaszkodom hozzá. Nagyon finom, garantáltan puha mézes a végeredmény. Az adag kétharmada cukormázat és cukorgyöngy díszítést kap a fiúk kívánságára. A maradékra dió darabokat teszek még sütés előtt az én örömömre.
Hozzávalók:

50 dkg liszt,
1,5 tk. szódabikarbóna,
3 tojás,
35 dkg méz,
4 ek. olaj,
3 ek. víz,
fél csomag mézes fűszerkeverék.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, és a mézes fűszerkeverékkel. 2 tojást a mézzel habosra keverünk, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Adjuk hozzá az olajat, vizet, doglozzuk sima tésztává, és legalább 1 órát pihentessük hideg helyen. Lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és a kívánt formákra szaggatjuk. Olajozott tepsire vagy szilikonlapra helyezzük a kiszagatott süteményeket, a tetejüket megkenjük tojással, és 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük. Tetszés szerint díszítjük.

5 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Így könnyű,akinek ilyen nagyon ügyes segítsége van:)

gondaanyu írta...

Míg itthon voltak a lányok mi is együtt csináltuk, most marad nekünk. De mézes nélkül nem igazi a karácsony.

családi tűzhely írta...

Ditta, hát igen, büszke is vagyok rá nagyon:)

Gondaanyu, mézes az tényleg kell, a közös sütéseknek pedig összekovácsoló erejük van.

Bianka írta...

Milyen ügyes kuktád van :)

családi tűzhely írta...

Bianka, köszönöm a kukta nevében:)