2010. november 14., vasárnap

Libasült lilahagyma lekvárral


Hétvégén tartottuk a Márton napi libasütést, mivel a zsúfolt hétköznapokon nálunk esélye sincs a több órás sütés-főzésnek.
A liba mellé eddig többnyire párolt káposztát ettem, de már régóta kacérkodtam a lilahagyma lekvár gondolatával. Gizike hagymás bejegyzése a héten eldöntötte a dilemmámat. Hát jelentem, isteni lett! Máskor is fogok ilyet készíteni sült húsok, vagy pástétomok mellé.

Libasült hozzávalói:
2 db liba comb,
1 db liba mell,
2 db liba szárny,
1 fej fokhagyma,
só, kakukkfű,
2 db rozmaring ágacska.
A liba darabokat besózzuk és bőven meghintjük kakukkfűvel. Egy fedeles edénybe pakolgatjuk őket, hozzáadjuk a rozmaring ágakat és a gerezdekre bontott fokhagymát héjastól. Kb. 2 dl vizet adunk hozzá és lefedve, közepes tűzön 60 percen keresztül pároljuk.
A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra. Az egy óra letelte után ide tesszük a liba husit, és 30 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt és pirosra sütjük a liba alkatrészeket.

Lilahagyma lekvár hozzávalói:
5 nagyobb fej lilahagyma,
3 ek. méz,
2 ek. olívaolaj,
2 ek. balzsamecet,
1 dl száraz vörösbor,
egy csipet só,
1 kk. kakukkfű,

A mézet egy nagyobb serpenyőben világos barnára karamellizáljuk, ebben tesszük a vékonyra felszeletelt lilahagymákat. 2-3 percig kavargatjuk őket, majd mehet bele az olívaolaj, a bor és a balzsamecet. Sóval és kakukkfűvel fűszerezzük, és lefedve addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul, és a szaft jól besűrűsödik.

4 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon guszta volt az ebédetek. Köszönöm hogy megemlítettél a bejegyzésbe, és örülök hogy nektek is ízlett a lekvár. Most szívesen megtudnám enni annak a guszta libacombnak a kíséretében.:)

Bianka írta...

Hű nagyon guszta, jó ropogós

családi tűzhely írta...

Gizi, én köszönöm a kíváló ötletet:)

családi tűzhely írta...

Bianka, köszi, tényleg jó ropi lett:)