2011. április 10., vasárnap

Dulce de leche, avagy egy isteni karamellkrém

Már régóta kacérkodom ennek az argentin származású, isteni karamellizált tejkrémnek az elkészítésével. Egy régebbi Stahl magazinban leltem rá erre a verzióra, és hát a hétvégén neki is fogtam. A végeredmény sűrű, aranyszínű krém, ami a leginkább a Boci tejkaramella ízét idézi. Nagyon sok ötletem van a felhasználására. Többek között életem első bonbonjait is ezzel fogom megtölteni, és a karácsonyi gasztroajándékok listájára is felkerült.


Hozzávalók:


4 tubus cukrozott, sűrített tej



A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A sűrített tejeket bele nyomkodjuk egy hőálló tálba, és a tálat belerakjuk egy nagyobb tepsibe. Vizet forralunk, és a tepsiben várakozó tál köré öntjük, hogy legalább annak a feléig érjen a víz. A tepsit letakarjuk fóliával, és óvatosan betoljuk a sütőbe. Kb. 2 óra alatt elkészül úgy, hogy közben 30 percenként alaposan átkeverjük a krémet. Végül kivesszük a tálat a tepsiből, a tejkrémet hagyjuk kihűlni, majd csavaros tetejű üvegekbe adagoljuk. Hűtőben 4-5 hétig eláll, bár ez a mennyiség nem fog olyan sokáig megmaradni:)

6 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Micsoda jó ötlet !

Kati írta...

Ezt nekem is ki kell próbálnom, nagyon finom lehet, szeretem nagyon a karamellát.

Ditta írta...

Nagyon jó recept,és hihetetlen egyszerű,és gondolom isteni finom!

Ottis írta...

Biztos finom, egyszer én is el szeretném készíteni!

Bianka írta...

Nekem is ki kell próbálnom, finom lehet

családi tűzhely írta...

Lányok, bátran próbáljátok ki, egyszerű, de nagyszerű recept:)