2010. július 7., szerda

Mákos-ribizlis joghurttorta

A másik szülinapi tortánk ez a jóval könyedebb, ízvilágában erősen savanykás joghurt torta volt. Különlegessé a mákos tészta alap tette. Most készítettem először, és hatása igazán megosztó volt a vendégek körében. Vagy nagyon ízlett a vendégseregnek, vagy egyáltalán nem. Szerintem nagyon meleg, nyári napok üdítő desszertje lehet.

Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg margarin,
12 dkg porcukor,
1 tasak vaniliás cukor,
4 tojás,
10 dkg darált mák,
7 dkg liszt,
1 csipet fahéj,
1 csipet só.
Krém:
1 nagy pohár joghurt,
1 tasak vaniliáscukor,
4 ek. porcukor,
250 ml habtejszín,
1 tasak zselatin,
15 dkg. ribiszke.
Torta teteje:
1 tasak tortazselé,
20 dkg ribiszke.

A margarint a porcukorral, a vaniliás cukorral, a fahéjjal és a sóval habosra kerverjük. A tojássárgájákat egyessével a masszához adjuk, és jól elkeverjük. A tojáfehérjéket kemény habbá verjük, és ovatosan a tésztához hozzáforgatjuk. Végül hozzáadjuk a mákot és a lisztet. Kikent tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

A krémehez a joghurtot a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot és a 15 dkg ribiszkét. A zselatin 1 dl vízben felfőzzük és miután kihűlt a krémhez adjuk. A joghuros krémet a tésztán elsimítjuk, és a tortát pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

Végül a maradék ribiszkét a torta tetején egyenletesen eloszlatjuk. A tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, és a tortára csurgatjuk.



5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Szerintem én a vagy nagyon szerették csoportba tartoztam volna :-)

Szuper lett!

Bianka írta...

Valami eszméletlen finom lehet

családi tűzhely írta...

Chef Viki, köszönöm az elismerő szavakat.

Bianka, ha szereted a savanykásat, ízlene.

Moha írta...

Én is a szeretem csoportot erősíteném! Mák és ribizli jó páros!

családi tűzhely írta...

Kedves Moha, nagyon jó ízlésed van:)