Véget ért a nyaralás, bár én már most indulnék vissza, ha lehetne.
Nagyon jól éreztük magunkat! Sokat fürödtünk, és gyönyörű helyeken jártunk: Vir és Pag sziget, Zadar, Nin, Sibenik, Vodice.
És ami a lényeg, finomakat ettünk. A klasszikus roston sültek mellett (csevap, pljeszka, razsnyicsi) megkóstoltuk többek között a roston sült tintahalat (lignje) mángoldos krumplival, a horvát sajtok királyának mondott pagi sajtot (a szigeten honos juhok tejének az erős velebiti bóra által a legelőkön széthintett só következtében különleges sós íze van), a levegőn szárított sonkát, a prsutot (ami semmivel sem marad el az olasz prosciutto mögött), túrós és húsos bureket. Mindezekhez finom száraz vörösbort, Vranacot, illetve Karlovacko pivót ittunk.
Én személy szerint töménytelen mennyiségű finom, puha aszalt fügét is elfogyasztottam. Fügét haza is szállítottunk aszalt, illetve lekvár formában.
Most egy darabig fel vagyunk töltve, de én már hamarosan elkezdem szervezni a jövő nyarat. Biztos, ami biztos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése