2010. május 10., hétfő

Fehércsokis epertorta


A szülinapi torta ez a fehércsokis csoda volt. Eddig még nem dolgoztam fehércsokival, és szerintem picit nehezebb selymes krémmé dolgozni, de megéri a fáradtságot. Nagyon finom, különleges ízvilágot nyújt az eperrel és a mascarponéval.

6 tojásból piskótát készítettem az alábbi módon:
Hozzávalók:
6 db tojás,
6 ek. víz,
12 ek. cukor,
12 ek. liszt,
2 ek. olaj,
1 csomag sütőpor,
1 csipet só.

A tojás sárgájákat a cukorral, az olajjal habosra kevertem, majd hozzá adtam a vizet és a sütőporos lisztet. Közben a tojás fehérjéket a sóval kemény habbá vertem. A felvert habot óvatosan a masszához kevertem. Kivajazott, lisztezett torta formába simítottam és 180 fokon kb. 30 percig sütöttem. Fontos, hogy a sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert a tészta összeesik. Ha kész, rácson hagytam kihűlni, és utána 3 lapba vágtam.

Töltelék:
30 dkg fehér csoki,
50 dkg mascarpone,
kb. 30-40 dkg eper.

Díszítés:
kb. 15 dkg eper,
egy marék cukrozott mogyoró darabok (grillázs).

A fehércsokit víz gőz fölött felolvasztottam és miután kihűlt apránként hozzáadtam a mascarponét. Szép sima masszává kevertem a hozzávalókat. Két lapot megkentem a krémmel, majd megszórtam eper darabokkal. A legfelsőbb lapot és a torta odalát megkentem a fehércsokis krémmel, eper darabokkal díszítettem és végül a torta tetejét és oldalát megszórta cukrozott mogyoró darabokkal.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Félelmetesen jól néz ki

Melinda írta...

Nagyon szép lett! Gratulálok!

Kiskukta írta...

Nagyon szép, és tuti fincsi! Így utólagosan sok-sok boldog szülinapot a férjednek!

Thrini írta...

Mutatós finomság!!

családi tűzhely írta...

Bianka, igen és félelmetesen finom is volt:)

Melinda, köszönöm szépen a gratulációt!

Kiskukta, a férjem nevében köszönöm a szülinapi jó kívánságot, én pedig a dícséretet!

Thrini, tényleg mutatós és fini is:)