2012. november 23., péntek

Birsalmasajt


Az ősz egyik nagy ajándéka a birsalma. Készülhet belőle többek között kompót, lekvár, sajt. Én a sajtot úgy készítem, hogy a birsalmákat sütőben sütöm puhára, majd a mikró segítségével sűrítem a gyümölcspépet. A végeredmény gyönyörű, aranyszínű csemege.


Hozzávalók:
3-4 db nagyobb birsalma,
cukor, (1 kg gyümölcshöz 80- 100 dkg cukor),
1 citrom leve,
5-10 dkg dió.

A birsalmákat megmossuk, ledörzsöljük a szőrét és 150 fokos sütőben puhára sütjük. A gyümölcs héját lehúzzuk, magházat kiszedjük és a gyümölcshúst aprítógéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet és mikróban maximális fokozaton teljesen sűrűre főzzük kb. 20-30 perc alatt. Öt perc után kivesszük, és jól átkeverjük, majd mehet vissza a következő menetre.
Fóliával bélelt formában öntjük a fele adagot, rápakoljuk a dió darabokat, majd óvatosan rásimítjuk a maradék gyümölcspépet.
Egy hétig, ha kibírjuk, száraz helyen szikkadni hagyjuk. Fóliába csomagolva sokáig elállna, ha hagynánk:)

Nincsenek megjegyzések: