Hozzávalók:
2011. január 28., péntek
Kolbászos zöldségegyveleg
Hozzávalók:
2011. január 27., csütörtök
Erdélyi Konyha Kalendárium és Nyereményjáték
2011. január 24., hétfő
40. VKF: Mandulás fánk sütőben
Hozzávalók:
7 dkg margarin,
50 dkg liszt,
2,25 dl tej,
12 dkg + 2 ek. cukor,
2 db tojás,
1 csomag szárított élesztő,
2 ek. apróra vágott mandula.
Tetejére:
1-2 ek. tej.
2 ek. nádcukor,
4. ek. apróra vágott mandula.
Díj
Ditta volt olyan kedves, és megajándékozott ezzel a kitüntető címmel. Nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt rám:)
A szabályok a következők:
- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.
Szeretettel továbbadom a díjat az alábbi blogger társaimnak:
2011. január 22., szombat
Fügés-diós gyümülcskenyér
Hozzávalók:
8 dkg mazsola,
20 dkg aszalt füge,
10 dkg dió,
12,5 dkg margarin,
6 db tojás,
1 csipet só,
10 dkg porcukor,
10 g vaníliás cukor,
25 dkg liszt,
1/2 tasak sütőpor,
1 púpozott ek. kakaópor,1 ek. mézeskalács fűszerkeverék,
1/2 dl rum,
6-8 ek. tej.
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A margarint felolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a margarint. A lisztet, a sütőport, a kakaót, fűszerkeveréket, a mazsolát, a feldarabolt fügét, a durvára vágott diót összekeverjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojásos keverékhez felváltva óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tojáshabot, végül hozzáöntjük a rumot. Ha a massza nagyon kemény, 6-8 ek. tejjel lazítjuk.
Egy őzgerinc formát kimargarinozunk, lisztezünk és ebbe simítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. A süti teteje kissé berepedezik, de ez teljesen normális, ne aggódjunk. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk
2011. január 20., csütörtök
Modenai ragu fusilli tésztával
50 dkg csirke- vagy pulykamell,
1 doboz csemegekukorica konzerv,
3 dl tejszín,
1 ek. méz,
2 ek. ajvár (ha nincsen, 2-3 tk. gulyáskrém, vagy pirosarany)
só, bors,
50 dkg fussili tészta.
A húst felkockázzuk, kevés olajon hirtelen átpirítjuk. Rácsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk az ajvárt, sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges felöntjük egy kevés vízzel és lefedve pároljuk. Amikor majdnem megpuhult a hús, hozzáöntjük a kukoricát és a tejszínt, és addig főzzük, amíg a ragu besűrűsödik. A kifőtt tésztával tálaljuk.
2011. január 16., vasárnap
Kávés brownie
Hozzávalók:
6 dkg vaj,
fél tk. sütőpor,
2 db tojás,
12 dkg étcsokoládé,
18 dkg barnacukor,
1 ek. instant kávé,
5 dkg dió.
2011. január 14., péntek
Székelykáposzta
2011. január 11., kedd
Tepsiben sült hagymás csirkemáj
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj,
20 dkg vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
80 dkg burgonya,
1 dl olaj,
só, bors, majoránna.
2011. január 8., szombat
Nesselrode bomba
2011. január 5., szerda
Káposztás lencseleves virslivel és kolbásszal
1 nagy fej vöröshagyma,
1 szál póréhagyma,
20 dkg sárgarépa,
1 doboz lencsekonzerv,
40 dkg savanyú káposzta,
1 pár virsli,
20 dkg füstölt kolbász,
1 kk. pirospaprika,
1 babérlevél,
1 kk. köménymag,
só, bors,
1,5 l húsleves.
2011. január 2., vasárnap
Egy kis statisztika
2011. január 1., szombat
39. VKF: Aszalt szilvával töltött karaj
Hozzávalók:
egy nagyobb darab karaj (csont nélkül),
10-12 szem aszalt szilva,
3-4 szelet bacon,
1 dl olivaolaj,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 kk. mustár,
1 kk. méz,
só, bors.