Én már ezt az egész blogger rendszert nem értem. Jó pár hete
szinte senkinél nem tudtam megjegyzést tenni (saját magamnál se). Most már valamennyire rendeződött a helyzet, de még mindig van egy pár oldal, ahol állandóan profil kijelölést kér, és azután névtelenként szerepeltet. Úgy látom, azoknál az
oldalaknál fordul ez elő, ahol a megjegyzés nem előre ugró ablakban van, hanem a bejegyzés végén beágyazva. Nem tudom, mikor fog helyre állni a régi rend (
tehetek valamit ennek érdekében?), addig is elnézést azoktól, akiknél nem jelentkezem mostanában.
És most jöjjön a recept. A töltött töknek számos variációja létezik. Én is többet készítettem már. Most jó sok kaporral és tejmártással készült. Kellemes nyári ebéd vagy vacsora.
Hozzávalók:2 db (nem túl nagy) zsenge tök,
0,5 kg darált hús,
1 fej vöröshagyma,
20 dkg rizs,
0,5 dl tej,
3 ek. liszt,
10 dkg reszelt sajt,
1 nagy csokor kapor,
só, bors.
A megmosott tököket hosszában félbe vágjuk, a magokat kikaparjuk, és sós, ecetes vízben félpuhára főzzük, majd lecsepegtetjük őket. A töltelékhez a felaprított hagymát és a darált húst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A rizst szokásos módon puhára főzzük. A hagymás darált húshoz adjuk a megfőtt rizst, és belekeverjük a felaprított kapor felét. A tűzálló tálra fektetett tököket ezzel a masszával megtöltjük. A
mártáshoz 4 dl tejet felforralunk,
hozzáadjuk a maradék tejjel elkevert lisztet és addig keverjük, míg besűrűsödik. Végül belekeverjük a reszelt sajtot és a maradék kaprot. Ezzel a mártással leöntjük a tököket, és 180 fokra előmelegített sütőben
kb. fél óra alatt megsütjük.