2011. december 31., szombat
BÚÉK
Lencsesaláta
Hozzávalók:
1 doboz lencsekonzerv (400 g-os),
1 fej lilahagyma,
10 dkg olajbogyó,
10 dkg füstölt sajt (jelen esetben fokhagymás ízű),
1 ek. fehérborecet,
2 ek. olívaolaj,
só, bors, oregánó.
2011. december 23., péntek
2011. december 21., szerda
Királyszelet
Hozzávalók:
15 dkg margarin,
5 db tojás,
15 dkg cukor,
1 ek. rum vagy aroma,
10 dkg durvára vágott dió,
10 dkg mazsola,
15 dkg liszt,
1 citrom reszelt héja,
5 dkg olvasztott csokoládé a díszítéshez.
2011. december 18., vasárnap
Datolyás-mákos torta
Hozzávalók:
10 dkg margarin,
10 dkg cukor,
2 db tojás,
12 dkg darált mák,
20 dkg liszt,
3 dl tej,
2 tk. sütőpor,
20 dkg felaprított aszalt datolya.
2011. december 15., csütörtök
Zserbós szaloncukor
2011. december 13., kedd
Aszalt barackos vajas keksz
Hozzávalók:
2011. december 12., hétfő
Aszalt szilvás-marcipános szaloncukor
Hozzávalók:
20 dkg őrölt mandula,
10 dkg porcukor,
2 tk. madulaaroma,
5 dkg felaprított aszalt szilva,
2-3 ek. víz,
15 dkg étcsokoládé,
1-2 ek. olaj.
Segítsüti átadás
2011. december 10., szombat
Fügés sütemény karamellöntettel
Hozzávalók:
20 dkg aszalt füge,
1 dl forró víz,
10 dkg vaj,
20 dkg cukor,
2 db tojás,
18 dkg liszt,
1 és fél kk. sütőpor,
0,6 dl tej.
Karamellöntet hozzávalói:
20 dkg vaj,
2,5 dl tejszín,
30 dkg barnacukor.
2011. december 6., kedd
Csoki darabkás keksz mézeskalács fűszerezéssel
Az idén is -a tavalyi évhez hasonlóan - süteménnyel vártuk a Mikulást. Kisfiam lelkesen kavart, fűszerezett, majd izgatottan és persze türelmetlenül (kb. 10 percenként megkérdezte: Mikor jön a Mikulás?) várakozott.
Hozzávalók:
1 pohár (kb. 2,5 dl) liszt,
fél pohár cukor,
10 dkg margarin,
1 db tojás,
1 tk. szódabikarbóna,
1 kk. vaníliaaroma,
1 csipet só,
10 dkg étcsokoládé,
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék.
2011. december 4., vasárnap
Mandulás labdák
Hozzávalók:
15 dkg margarin,
35 dkg liszt,
20 dkg őrölt mandula,
12 dkg cukor,
1 kk. vanília aroma,
1 db tojás,
1 tk. sütőpor,
1 kk. fahéj,
olvasztott csokoládé a díszítéshez.
2011. november 29., kedd
Kapribogyós túrókrém
Kifőztük Karácsony adománygyűjtő különszám
Még december 08-ig letölthetitek a Kifőztük gasztromagazin karácsonyi adománygyűjtő különszámát. Az adomány összegének nincs megszabott minimuma. Mindenki annyit adhat az újságért, amennyire lehetősége van. Az idei támogatottak a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthon és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthon.
2011. november 24., csütörtök
Mini sablé variációk Michel Roux módra
Pate sablée hozzávalói:
25 dkg liszt,
20 dkg puha vaj, apró darabokra vágva,
10 dkg porcukor,
egy csipet só,
2 db tojássárgája.
A feltét hozzávalói:
tojásmáz (1 tojássárgája összekeverve 1 ek. tejjel),
1 marék mandulapehely,
baracklekvár.
A tészta hozzávalóit a munkafelületen óvatosan összedolgozzuk az ujjainkkal, amíg homogén tésztát kapunk. A tenyerünkkel a tésztát 3-4 alkalommal magunktól elfelé megnyújtjuk, amíg teljesen sima lesz. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
.
2011. november 23., szerda
Michel Roux: Tésztavarázs
2011. november 17., csütörtök
Kifőztük Karácsony 2011
2011. november 15., kedd
Fügés-diós gyümölcskenyerem a Stahl.hu-n
2011. november 14., hétfő
Karfiolos-répás csirkemell sajtos tejföllel nyakon öntve
Hozzávalók:
1 fej karfiol,
2 nagyobb db répa,
8 sz. csirkemell,
1 kisebb póréhagyma,
10 dkg trappista sajt,
10 dkg fetasajt,
1,5 dl tejszín,
1 nagy pohár tejföl,
só, bors.
2011. november 11., péntek
Karfiolkrémleves pirított zsemlemorzsával
Egy forró, lélekmelegítő krémleves erre az igazából első (és sajnos nem az utolsó) fázós novemberi hétvégére.
2011. november 8., kedd
Kolbászos-húsos karfiolegytál
Kedves barátainktól kaptunk egy nagy kosár karfiolt ajándékba, így most "éjjel-nappal" karfiolt eszünk. Ez az étel alapjában egy egyszerű rakott variácó, amit a füstölt kolbász és a feta sajt bolondít meg egy kicsikét.
Hozzávalók:
2 fej karfiol,
50 dkg darlát sertéshús,
15 dkg füstölt kolbász,1 fej vöröshagyma,
1 nagy pohár tejföl,
10 dkg fetasajt,
só, bors.
2011. november 6., vasárnap
Karaj gombás zöldborsóval
2011. november 2., szerda
Sajtos pogácsa
2011. október 27., csütörtök
Rémisztő tökpofák Halloweenre
Hozzávalók:
20 dkg reszelt sütőtök,
20 dkg cukor,
2 db tojás,
25 dkg liszt,
1,5 dl olaj,
1 tk. só,
1 tk. sütőpor,
1 tk. szódabikarbóna,
1 tk. fahéj,
1 csomag vaníliáscukor.
Cukormáz:
1 tojás fehérje,
20 dkg porcukor.
2011. október 26., szerda
2011. október 23., vasárnap
Sütőtökös pite
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt,
8 dkg cukor.
10 dkg vaj,
1 db tojás.
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg mascarpone,
40 dkg sült sütőtök,
15 dkg nádcukor,
2 db tojás,
1 csipet só,
1 kk. fahéj,
fél kk. kardamom.
2011. október 19., szerda
Gránátalma saláta
Hozzávalók:
10 dkg rukkola,
1 fél gránátalma magjai,
5 dkg fehér cheddar sajt.
2 ek. olívaolaj,
1 ek. fehérborecet,
só, bors.
2011. október 16., vasárnap
Fetás cukkinifasírt
Hozzávalók:
80 dkg cukkini,
20 dkg feta sajt,
4 db tojás,
15 dkg liszt,
só.
2011. október 12., szerda
Fűszeres sajtokkal töltött padlizsán
2011. október 6., csütörtök
Padlizsános-paradicsomos tészta
Hozzávalók:
2 doboz hámozott paradicsom konzerv,
1 nagyobb padlizsán,
3 gerezd fokhagyma,
10 dkg feta,
2 kk. oregánó,
só, bors,
egy csomag fusilli tészta (vagy bármi más tésztaféle).
2011. október 3., hétfő
Cserépedényben sült fokhagymás pulykacomb és burgonya
2011. szeptember 29., csütörtök
Körtés-mandulás sütemény
2011. szeptember 27., kedd
Mindszent Havi Mulatság Bodrogkeresztúrban
Immár második alkalommal rendezik meg Bodrogkeresztúrban 2011. október 8-9-én a Mindszent Havi Mulatság, melyen a helyi érdekeltségű kézművesek látják vendégül, és ismertetik meg az érdeklődőkkel a települést.
2011. szeptember 25., vasárnap
A legfinomabb padlizsán saláta
Hozzávalók:
1 db padlizsán,
10 dkg koktél paradicsom,
10 dkg fetasajt,
Öntet:
2 ek. olívaolaj,
1 ek. bazsalikomos fehérbor ecet,
1 duci gerezd péppé zúzott fokhagyma,
1 ek. felaprított bazsalikom levél.
csipet bors.
A padlizsánt felkarikázzuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, és sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. A sütő grill fokozatán szép pirosra sütjük a karikákat. A meggrillezett padlizsánokat egy tálra rendezzük, mellé dobáljuk a koktél paradicsomokat, rámorzsoljuk a fetát. Összekeverjük az öntet hozzávalóit, és bőven meglocsoljuk a fetás zöldségeket.
2011. szeptember 21., szerda
Itt a licit vége!
2011. szeptember 17., szombat
Második Segítsütim: Bajadéra
Bajadéra
Hozzávalók:
40 dkg cukor és 1 nagy ek. cukor,
15 dkg vaj, és 1 kk. vaj,
15 dkg darált dió,
15 dkg darált háztartási keksz,
20 dkg étcsokoládé,
8 és 3 ek. víz.
2011. szeptember 15., csütörtök
Már csak két nap...
2011. szeptember 14., szerda
Aszalt paradicsomos túrókrém
Hozzávalók:
25 dkg sovány túró,
5-6 szem aszalt paradicsom,
1 ek. tejföl,
1 ek. majonéz,
só, bors.