2010. december 31., péntek
BÚÉK
2010. december 29., szerda
Mákos-meggyes rolád
2010. december 23., csütörtök
Boldog Karácsonyt!
2010. december 22., szerda
Grillázsos csillagok
2010. december 20., hétfő
Fügés-mazsolás szaloncukor
Hozzávalók:
30 dkg aszalt füge,
20 dkg puha mazsola,
30 dkg étcsokoládé.
2010. december 18., szombat
Diós félholdak
Hozzávalók:
16 dkg dió,
16 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
1 tasak vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 ek. rum,
1 db tojás,
32 dkg liszt,
15 dkg csokis szilvalekvár,
porcukor a szóráshoz.
2010. december 16., csütörtök
Narancslikőrös trüffelgolyók
Hozzávalók:
30 dkg étcsokoládé,
5 ek. tej,
12 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
4 db tojássárgája,
3 dkg kakópor,
2-3 ek. narancslikőr.
2010. december 14., kedd
Mandulás csók
Hozzávalók:
4 db tojásfehérje,
csipet só,
28 dkg cukor,
32 dkg őrölt mandula,
1 tk. mandulaaroma.
2010. december 13., hétfő
Citromos-csokoládés keksz
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé,
10 dkg vaj,
12,5 dkg cukor,
1 db tojás,
20 dkg liszt,
1 tk. szódabikarbóna,
1 tk. sütőpor,
5 dkg (+ valamennyi a díszítéshez) kandírozott citromhéj apróra vágva,
1 ek. citromlé.
2010. december 12., vasárnap
Diós-mazsolás szaloncukor
2010. december 11., szombat
Nálam járt az Angyalka!
2010. december 9., csütörtök
Kifőztük Karácsony: Tárkonyos-citromos pulykaleves
A tejszínt a liszttel, a citrom levével és a mustárral jól összekeverjük, a levest ezzel besűrítjük. Megszórjuk az apróra vágott tárkonnyal és petrezselyemzölddel, még 2 percig főzzük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
2010. december 6., hétfő
Mákos-meggyes csiga
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
12,5 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
2 db tojás,
1 db tojás sárgája,
1 csipet só,
15 dkg vaj,
25 dkg cukros, darált mák,
1 kisebb üveg meggybefőtt,
1 ek. víz.
A tésztát lisztetzett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a mákkal és megszórjuk a meggyel, majd óvatosan feltekerjük. A tekercset 1 órára hűtőbe tesszük, ezután felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk a szeleteket, és megkenjük a vízzel elkevert tojássárgájával. 200 fokon 12-14 percig sütjük a kis csigákat.
2010. december 5., vasárnap
Mézes-mákos muffin
Hozzávalók:
2010. december 2., csütörtök
Zöldborsókrémleves pirított baconnel
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott zöldborsó,
1 közepes burgonya,
1 l víz,
1 dl tejszín,
1 csipet szerecsendió,
só, bors,
3-4 szelet bacon.
2010. december 1., szerda
2010-ben is Sok-kicsi!
2010. november 29., hétfő
Mézes sütés
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1,5 tk. szódabikarbóna,
3 tojás,
35 dkg méz,
4 ek. olaj,
3 ek. víz,
fél csomag mézes fűszerkeverék.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, és a mézes fűszerkeverékkel. 2 tojást a mézzel habosra keverünk, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Adjuk hozzá az olajat, vizet, doglozzuk sima tésztává, és legalább 1 órát pihentessük hideg helyen. Lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és a kívánt formákra szaggatjuk. Olajozott tepsire vagy szilikonlapra helyezzük a kiszagatott süteményeket, a tetejüket megkenjük tojással, és 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük. Tetszés szerint díszítjük.
2010. november 27., szombat
Aszalt szilvás csokoládétorta
Ezt a tortát a csokoládé és aszalt szilva imádók nagyon szeretni fogják. A recept 23 cm átmérőjű tortaformához adja meg az adatokat. Nekem ennél nagyobb formám van, ezért a torta kicsit laposabb lett, bár ez semmit nem vont le az élvezeti értékéből.
A tojások fehérjét habbá verjük fokozatosan hozzáadva a maradék cukrot. Az átszitált lisztet, a fahéjat óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk. Utána hozzáadjuk a csokoládés keveréket, és sima masszává keverjük.
2010. november 24., szerda
Sajtos puffancsok
Hozzávalók:
5 dkg vaj,
145 ml víz,
6 dkg liszt,
2 db tojás,
5 dkg sajt,
só.
A vizet a vajjal együtt egy lábosba tesszük, és kis lángon egybe olvasztjuk. Nagy lángon tovább melegítjük, majd bele tesszük a lisztet és a sót. Alaposan elkeverjük, míg el nem válik az edény falától a tészta. Ekkor egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül mehet bele a reszelt sajt.
Egy sütőpapírral bélet tepsire kiskanállal kupacokat halmozunk, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt arany színűre sütjük a kis labdákat.
2010. november 22., hétfő
Káposztás oldalas
Hozzávalók:
1 kg oldalas,
1 nagy fej fehér káposzta,
2 fej vöröshagyma,
4-5 szelet bacon,
olaj,
só, bors,
köménymag.
2010. november 20., szombat
Vanílás cukor és vaníliakivonat
2010. november 19., péntek
Csomagot kaptam:)
2010. november 17., szerda
Párolt brokkoli fokhagymával és sült szalonnával
2010. november 15., hétfő
Szőlős, mogyorós kuglóf
Hozzávalók:
1 citrom,
15 dkg fehér szőlő,
5 dkg mazsola,
1 ek. rum,
25 dkg margarin,
15 dkg cukor,
4 tojás,
1,5 dl tej,
30 dkg liszt,
1 tasak sütőpor,
porcukor a tetejére.
2010. november 14., vasárnap
Libasült lilahagyma lekvárral
2010. november 10., szerda
38. VKF Csírával dúsított alma-karalábé saláta
1 db karalábé,
2010. november 7., vasárnap
Kakukkfüves, hagymás, paradicsomos lepény
Pórés krumplileves kakukkfűvel
Hozzávalók:
1 nagyobb póréhagyma,
1 kg krumpli,
1 dl tejszín,
1 kk. kakukkfű,
só, bors,
vaj.
2010. november 6., szombat
Reform torta: második menet:)
2010. november 3., szerda
Karácsonyi adománygyűjtés
2010. november 2., kedd
Babos-kakukkfűves haltál
Hozzávalók:
1 nagy burgonya,
1 fej vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma,
2 db paradicsom konzerv,
2 ek. paradicsompüré,
1/2 tk. szárított kakukkfű,
néhány csepp szójaszósz,
1 db konzerv fehérbab,
50 dkg halfilé,
1 csokor petrezselyemzöld,
olaj.
2010. október 31., vasárnap
Cukkinis-húsos egytál
Hozzávalók:
50 dkg darált hús (jelen esetben sertés),
1 kg cukkini,
1 fej vöröshagyma,
1/2 citrom leve,
só, bors,
1 csokor kapor,
4 db tojás,
2 ek. tej,
15-20 dkg reszelt sajt,
olaj és vaj.
2010. október 30., szombat
Mivel játszik egy gasztrobloger gyereke?
2010. október 29., péntek
Csipkebogyó szörp
Hozzávalók:
csipkebogyó,
2010. október 24., vasárnap
Körtés csokoládétorta
Hozzávalók:
3-4 db körte,
12 dkg olvasztott vaj,
3 dkg kakaópor,
15 dkg liszt,
1 dl meleg víz,
4 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 dl tejföl,
1 tojás.
Csokoládémázhoz:
15 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
1 dl joghurt,
5 dkg kakaópor.
cukrozott mogyoró a torta tetejére díszítésképpen.
2010. október 22., péntek
Roston sült pulykamell szilvás raguval
2010. október 20., szerda
Balzsamecetes sült zöldségek bajor grill kolbásszal
Hozzávalók:
6 db bajor grill kolbász,
1 db cukkini,
1 db padlizsán,
4 db paradicsom,
1 fej lilahagyma,
2 ek. balzsamecet,
3-4 ek. olivaolaj,
só, bors, bazsalikom.
Kifőztük Karácsony hamarosan!
Köszönöm, ha segítetek!
2010. október 17., vasárnap
Ajváros túrókrémmel töltött tekercsek
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta,
25 dkg krémes túró,
2 ek. ajvár,
2 ek. tejföl,
1 csokor petrezselyem.
A túrót összekeverjük az ajvárral, a tejföllel és a felaprított petrezselyemmel. A téglalap alakúra kinyújtott leveles tésztát megkenjük a túrókrémmel. A két hosszabb oldal mentén feltekerjük úgy, hogy a két henger középen találkozzon. Éles késsel felszeleteljük, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük a tekercseket.
2010. október 14., csütörtök
Kapros-kolbászos zöldbableves
Hozzávalók:
70 dkg zöldbab,
30 dkg kolbász,
1 közepes vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 csokor kapor,
2 dl tejföl,
1 ek. liszt,
1 tk. pirospaprika,
só, bors.