![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO8P9FOLbiWdzu8HDy0e_exPOsIP0UA7ACIbU06QLG_nd5dAAgOpBcXEDWl6AWxOOmyp3Exnkwr7Ocadu7sN4VjaLuQbPpahyphenhyphen0kosj3derXK8LbBhGyAJbwB0matbSeetmJscmzba1xtWz/s400/K%25C3%25A9p+069.jpg)
Hétvégén tartottuk a Márton napi libasütést, mivel a zsúfolt hétköznapokon nálunk esélye sincs a több órás sütés-főzésnek.
A liba mellé eddig többnyire párolt káposztát ettem, de már régóta kacérkodtam a lilahagyma lekvár gondolatával. Gizike hagymás bejegyzése a héten eldöntötte a dilemmámat. Hát jelentem, isteni lett! Máskor is fogok ilyet készíteni sült húsok, vagy pástétomok mellé.
Libasült hozzávalói:
2 db liba comb,
1 db liba mell,
2 db liba szárny,
1 fej fokhagyma,
só, kakukkfű,
2 db rozmaring ágacska.
A liba darabokat besózzuk és bőven meghintjük kakukkfűvel. Egy fedeles edénybe pakolgatjuk őket, hozzáadjuk a rozmaring ágakat és a gerezdekre bontott fokhagymát héjastól. Kb. 2 dl vizet adunk hozzá és lefedve, közepes tűzön 60 percen keresztül pároljuk.
A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra. Az egy óra letelte után ide tesszük a liba husit, és 30 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt és pirosra sütjük a liba alkatrészeket.
Lilahagyma lekvár hozzávalói:
5 nagyobb fej lilahagyma,
3 ek. méz,
2 ek. olívaolaj,
2 ek. balzsamecet,
1 dl száraz vörösbor,
egy csipet só,
1 kk. kakukkfű,
A mézet egy nagyobb serpenyőben világos barnára karamellizáljuk, ebben tesszük a vékonyra felszeletelt lilahagymákat. 2-3 percig kavargatjuk őket, majd mehet bele az olívaolaj, a bor és a balzsamecet. Sóval és kakukkfűvel fűszerezzük, és lefedve addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul, és a szaft jól besűrűsödik.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiih2NxLsv2fMNbQpOkQKll35stEdPrDZm0LPj6MNvno-kDH2WLRjKR5MgH7KfOvAeOg_84qHWgZfiK58i9s5dwC9S2vwmuhvR_2-PbQ_YaDCc6jcwMKlWdPQANOjz-iDl1tgeYe_fuiFtD/s400/November3.jpg)
4 megjegyzés:
Nagyon guszta volt az ebédetek. Köszönöm hogy megemlítettél a bejegyzésbe, és örülök hogy nektek is ízlett a lekvár. Most szívesen megtudnám enni annak a guszta libacombnak a kíséretében.:)
Hű nagyon guszta, jó ropogós
Gizi, én köszönöm a kíváló ötletet:)
Bianka, köszi, tényleg jó ropi lett:)
Megjegyzés küldése