Nagyon régen nem jelentkeztem, sok minden közbe jött, munkával zsúfolt hétköznapok, beteg, ápolásra szoruló családtagok, de most végre itt vagyok. Először is szeretném törleszteni az adósságaimat. Még szilveszterre készült ez a fincsi sonka, de bármilyen ünnepi asztalon szépen mutat. Nagy előnye a receptnek, hogy a sonkát előző nap is megfőzhetjük és másnap már csak sütni kell.
Hozzávalók:
egy darab füstölt sonka (2-3kg)
2 db sárgarépa,
1 fel megtisztított és félbevágott vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
2 db babérlevél,
5 szem egész fekete bors,
tetszés szerint fokhagyma és szegfűszeg, amit a húsba nyomkodunk
Öntet a locsoláshoz:
2 dl almalé,
1-2 ek. barna cukor,
2 ek. méz,
1 ek. mustárpor.
A sonkát egy lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Hozzáadjuk a feldarabolt répát, a félbevágott vöröshagymát a 4-5 gerezd fokhagymát, a babérleveleket, szemes borsot. Felforraljuk a vizet, majd lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Amikor megfőtt a sonka, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha már langyos, bevágjuk a bőrét és megtűzdeltjük a fokhagyma gerezdekkel és a szegfűszeggel. Egy mély jénai tálba tesszük. Az öntet hozzávalóit csomómentesre keverjük és ráöntjük a húsra. 160 fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük, időnként meglocsolva a saját levével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése