2011. január 24., hétfő

40. VKF: Mandulás fánk sütőben


TücsökBogár fánk témájú felhívására készült ez a finomság. Elég kettős a viszonyom a fánkkal. Enni nagyon szeretem, de készíteni nem igazán. Ahogy "öregszem" egyre kevésbé szeretem a bő olajban sütkérezést. Ez a recept azért tetszett meg, mert sütőben készül a fánk, nem kell az olajjal bajlódni. Tetszik benne az is, hogy mandula van nem csak a tetején, hanem a tésztában is. Nagy sikere volt az biztos.
Hozzávalók:

7 dkg margarin,
50 dkg liszt,
2,25 dl tej,
12 dkg + 2 ek. cukor,
2 db tojás,
1 csomag szárított élesztő,
2 ek. apróra vágott mandula.
Tetejére:
1-2 ek. tej.
2 ek. nádcukor,
4. ek. apróra vágott mandula.
A tojásokat villával felzabosítjuk, majd hozzákeverjük a margarint és a cukrot. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 2 ek. cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne, majd a tojásos keverékhez öntjük. A lisztet és 2 ek. mandulát hozzáadjuk a tojásos-élesztős keverékhez, és gépi dagasztóval kb. 10 percig dagasztjuk. Lefedve, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagyobb pogácsa formával kiszaggatjuk, majd egy kisebb formával mindegyiknek kiszúrjuk a közepét, így kapjuk a szép karikákat. Sütőpapíros tepsire pakoljuk a fánkokat, és további 30 percig kelesztjük. Kevés langyos tejjel megkenjük a fánkok tetejét, megszórjuk a nádcukorral és a mandulával. 175 fokra előmelegített, legkeveréses sütőben 15 perc alatt megsülnek.




5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet,és tényleg az azért nem rossz,hogy csak betolod a sütőben:-)

    VálaszTörlés
  2. Én nem rajongok az olajban sütött fánkokért, bár ma sütöttem én is.Ez a mandulás viszont nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták és nagyon finomak lehetnek

    VálaszTörlés
  4. Ditta, tényleg nagy előnye, hogy sütőben sül.

    Ottis, örülök, hogy nem csak én vonakodom az olajban sütéstől:)

    Chef Viki, köszi.

    Bianka, a mandula sokat dob rajta.

    VálaszTörlés