Nagyon szeretem a töltött káposztát, sokáig csak télen élveztem e remek eledelt. Tavaly nyáron egyik kolleganőm mesélte, hogy hétvégén töltött káposztát csinál. Rögtön rácuppantam a témára: Töltött káposztát nyáron? Én is akarok ilyet!!! Ebből született ez a recept. Örök hála a kolleganőnek az alap ötletért!
Hozzávalók a kovászoláshoz:
1 fej káposzta,
1 csokor kapor,
1 szelet kenyér,
só, víz.
Hozzávalók a töltelékhez:
5 dkg füstölt szalonna,
1/2 kg darált hús,
1 fej hagyma,
8 dkg rizs,
1 gerezd fokhagyma,
1 tojás,
1 teáskanál pirospaprika,
só, bors, babérlevél.
Hozzávalók a habaráshoz:
2 ek. liszt,
2 dl tejföl,
1 kk. pirospaprika,
1 csokor kapor apróra vágva.
A töltelékhez a szalonnát és a hagymát felaprítjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a húshoz adjuk. Összedolgozzuk a rizzsel, az áttört fokhagymával, a tojással, a pirospaprikával, sóval és borssal. A káposztalevelek közepére halmozzuk, feltekerjük.