2010. július 31., szombat
XXXVI. VKF Sült paprika saláta
2010. július 28., szerda
Végvári esték Gyulán
2010. július 29. és augusztus 01. között immár XX. alkalommal kerül megrendezésre Gyulán a Végvári esték rendezvény sorozat. Lesz minden, mi szem szájnak ingere. Reggeltől késő estig látványos programokkal várják a nagyérdeműt. A rendezvényt színesítik többek között lovagi tornák, történelmi játékok, kézműves vásár, esténként koncertek, és finom ételek, italok.
A részletes program itt olvasható.
Kép innen.
Újra itthon
2010. július 14., szerda
Nyaralni mentünk
2010. július 13., kedd
Ribizlis-tejszínes túrótorta
8 dkg cukor,
1 tojás,
20 dkg liszt,
csipet só.
Töltelékhez:
50 dkg krémes túró,
2 dl tejszín,
2 tojás,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor.
Torta tetejére:
2 dl tejszín,
40 dkg ribiszke
2010. július 10., szombat
Újkrumplis pizza
Nagyon szeretem a pizzát minden formában, és az újkrumpliért is oda vagyok. A két alapanyag társításából született az alábbi variáció. Az én hagyományos pizzatészta receptem az alábbi, de más megoldás is elfogadható alapnak.
A feltét hozzávalói:
2 szem nagyobb újburgonya,
2,5 dl tejföl,
2 ek. olivaolaj,
10 dkg reszelt sajt,
só, bors, kakukkfű.
A meghámozott újburgonyát félpuhára megfőzöm, majd felkarikázom. A pizzatészát megkenem olivaolajjal, és szép sorban ráhelyezem a krumpli karikákat. A tetejét megkenem tejföllel, és az egészet megszórom a reszelt sajttal. Végül sózom, borsozom, és bőven meghintem kakukkfűvel. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra és aranysárgára sütöm.
Legközelebb a feltétet egy kis füstölt szalonnával is meg fogom bolondítani.
2010. július 7., szerda
Mákos-ribizlis joghurttorta
Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg margarin,
12 dkg porcukor,
1 tasak vaniliás cukor,
4 tojás,
10 dkg darált mák,
7 dkg liszt,
1 csipet fahéj,
1 csipet só.
Krém:
1 nagy pohár joghurt,
1 tasak vaniliáscukor,
4 ek. porcukor,
250 ml habtejszín,
1 tasak zselatin,
15 dkg. ribiszke.
Torta teteje:
1 tasak tortazselé,
20 dkg ribiszke.
A margarint a porcukorral, a vaniliás cukorral, a fahéjjal és a sóval habosra kerverjük. A tojássárgájákat egyessével a masszához adjuk, és jól elkeverjük. A tojáfehérjéket kemény habbá verjük, és ovatosan a tésztához hozzáforgatjuk. Végül hozzáadjuk a mákot és a lisztet. Kikent tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
A krémehez a joghurtot a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot és a 15 dkg ribiszkét. A zselatin 1 dl vízben felfőzzük és miután kihűlt a krémhez adjuk. A joghuros krémet a tésztán elsimítjuk, és a tortát pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
Végül a maradék ribiszkét a torta tetején egyenletesen eloszlatjuk. A tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, és a tortára csurgatjuk.
Reform torta
Hozzávalók:
2010. július 6., kedd
Szülinapok
Ma 6 éves az én gyönyörű kisfiam. 31 év eltéréssel ugyan azon a napon születtünk, sőt ugyan abban az órában, és ugyan abban a kórházban, bár erre nem sok esély volt. Nagy öröm ez számomra, és egy kicsit hát borzongató is ez a nagy egybeesés.
Isten éltessen drága kicsi fiam még nagyon sokáig!
2010. július 4., vasárnap
Zöldséges tortellinileves
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma,
fél kiló zöldség vegyesen (jelen esetben: répa, kukorica, zöldborsó, karabálé),
15 dkg tortellini (jelen esetben: sonkás),
1 csokor petrezselyemzöld,
só, bors.