2013. május 30., csütörtök

Citromos vagdalt hús

Nagyon kellemes, könnyű, citromos aromájú fasírt. Különösen tetszik benne, hogy sütőben sül és nem a forró olajban. Nem lesz az egész lakás olajszagú és ilyen módon készítve kevesebb kalóriát tartalmaz.


Hozzávalók:
50 dkg darált hús,
1 db tojás,
1 csokor petrezselyem felaprítva,
1 db citrom reszelt héja,
fél citrom leve,
só, bors,
1 kk. őrölt koriander.

A darált húst alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Szilikon lappal (ha nincs, sütőpapírral) bélelt tepsin hosszú rudat formálunk belőle. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt pirosra sütjük. Kicsit állni hagyjuk, majd szeleteljük.

2013. május 26., vasárnap

Epres rukkola saláta

Ezerrel dübörög az eperszezon. Epres hétvégét tartottunk mi is, eper került a levesbe, a süteménybe, sőt még a salátába is.

Hozzávalók:
10 dkg rukkola,
1 szál újhagyma,
6-7 szem eper,
5 dkg feta vagy kecske sajt (ami éppen van otthon),
olívaolaj,
fehérborecet,
só, bors.

A megmosott, lecsepegtetett rukkolát egy tálba rendezzük, megszórjuk a felkarikázott újhagymával, a félbevágott eperrel. Tetejére feta vagy kecskesajtot morzsolunk.
Az olívaolajat a fehréborecettel, kevés sóval, borssal kikavarjuk és meglocsoljuk az öntettel a salátát.

2013. május 24., péntek

Fetás cukkini köret

Ez egy rendíkül gyorsan és könnyen összedobható köret, akár az utolsó utáni pillantban is, és rádásul egészséges, kalóriaszegény eledel. Hús nélkül, csak úgy magában is finom vacsora egy szelet rozskenyér társaságában.

Hozzávalók:
2-3 db cukkini,
2 gerezd fokhagyma,
5 dkg feta sajt,
só, bors, bazsalikom.

A péppé zúzott fokhagymát kevés olajon megfutattjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott cukkinit. Kb. 5-10 percig pirítjuk, vigyázzunk, hogy roppanós maradjon és ne puhuljon meg túlságosan. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, és még egyszer átforgatjuk. A tetejére feta sajtot morzsolva tálaljuk.