2011. augusztus 28., vasárnap

Ribizlis-madulás süti





Még júliusban készült ez a süti, amikor bőven teremtek a ribizli bokraim, csak valahogy elmaradt a posztolása. Legközelebb (fagyasztott gyümivel) biztosan dupla adagot készítek, mert ez kevésnek bizonyult, pillanatok alatt elfogyott.


Hozzávalók:


15 dkg darált mandula,


15 dkg margarin,


15 dkg cukor,


15 dkg liszt,


2 db tojás,


1 kk. vaníliaaroma,


5 dkg szeletelt mandula,


30 dkg ribizli.


A margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, beleszitáljuk a lisztet és a darált mandulát, végül hozzáadjuk a vaníliaaromát is. Egy margarinozott, lisztezett tepsibe öntjük, rápakoljuk a tésztára a ribizliszemeket, és megszórjuk a szeltelt mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
























2011. augusztus 25., csütörtök

Fetás paradicsomsaláta

Ez egy rém egyszerű, ám nagyon finom saláta. Néhány kiváló alapanyag és kész. Ma ez volt az ebédem. Ebben a rekkenő hőségben nem is kívántam mást. Na jó, du-án azért lecsúszott egy kis fagyi is:) Ti hogy bírjátok ezt a kánikulát?

Hozzávalók:
3-4 db paradicsom,
1 fej lilahagyma,
10 dkg fetasajt,
olívaolaj,
citromlé,
bazsalikom,
só.


A felszeletelt paradicsomokat elrendezzük a tálon, rászórjuk a felvágott lilahagymát és a felkockázott fetasajtot. Kicsit megsózzuk, és rászórjuk a bazsalikomot. Meglocsoljuk egy kevés citromlével és olívaolajjal.




2011. augusztus 21., vasárnap

Túrógerinc meggyel


Még a meggy szezonban készült ez a remek édesség, csak elmaradt a posztolás. Bármilyen más (most érő) gyümölccsel is el tudom képzelni. A hétre jósolt kánikulában nem is kell jobb desszert egy könnyű ebéd vagy vacsora után.

Hozzávalók:
25 dkg krémes túró,
2 dl tejszín,
2 dl joghurt,
30-40 dkg meggy (vagy más gyümölcs),
3-4 ek. méz,
10 g zselatin,
1 dl tej.


A túrót a joghurttal és a mézzel habosra keverjük. A tejet a zselatinnal felmelegítjük, vigyázva, hogy ne forrjon, és hozzáadjuk a túrós keverékhez. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. A formát kibéleljük folpakkal , a massza felét beleöntjük, rápakoljuk a meggy szemeket, majd mehet rá a massza másik fele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.










2011. augusztus 16., kedd

Ajándékot kaptam





Szilvi, a juharszirup blog szerzője pár hete játékot hirdetett rendszeres olvasóinak. A nyaralásból hazaérve boldogan olvastam, hogy az egyik szerencsés nyertes én lettem. Az ajándékcsomag szinte fénysebességgel megérkezett. Egy doboz olasz levesfűszerkeveréket és egy csomag fokhagymás-paprikás spagetti alapot kaptam. Ha minden jól megy, már a hétvégén bevetésre kerülnek.


Itt is szeretném megköszönni Szilvinek a mesés ajándékokat!



Tengeri halvacsorák

A zadari halpiac kínálata zavarba ejtően bőséges. A legtöbb halat beazonosítani sem tudtuk, bár az egészet alaposan körbenéztük, feliratokat böngésztünk, kérdezősködtünk, Dani még lelkesen tapogatott is. Végül két halfajta mellett döntöttünk. Az orada (jelentése: aranyozott) férjem nagy kedvence, gyermekkori tengerparti nyarak emlékét idézi (mellesleg nekem is ez ízlett a legjobban). Az apróhalat pedig mindnyájan szeretjük. Az apartmanhoz tartozó tárcsán azután megsütöttük, és az utolsó falatig megettük. A csodás illatok a szomszéd nyaralókat is átcsalogatták:)

Egyszerű sült apróhal (sprotni)
Hozzávalók:
1 kg apróhal,
só,
liszt,
olaj,
citrom.


A halat alaposan megmossuk (mi a fejét levágtuk, de ezt nem kötelező), megsózzuk. Lisztbe forgatjuk a halacskákat, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Citrommal meglocsolva tálaljuk.





Fokhagymás-rozmaringos orada


Hozzávalók:
2-3 kisebb db orada,


1 fej fokhagyma,


2 szál rozmaring,


1 db citrom,


só.


A halakat megpucoljuk, alaposan megsózzuk, citromlével meglocsoljuk. A hasüregbe beleteszünk egy-egy vastag szelet fokhagymát, egy rozmaring ágacskát, és egy szelet citromot. A halak mindkét oldalát beirdaljuk, és a vágásokba vékony szelet fokhagymákat tömködünk. Tárcsán vagy grillen ropogósra sütjük.


2011. augusztus 15., hétfő

Megérkeztünk

Itthon vagyunk újra. Gyorsan elrepült ez a két hét, és most próbálunk visszazökkenni a dolgos hétköznapokba (elég nehezen megy). A nyaralás nagyon kellemes volt, szép helyeken jártunk, sokat pihentünk, és természetesen jókat ettünk (híztam is vagy 3 kg-ot). Receptekkel hamarosan jelentkezem, addig is néhány kép a tenger mellől:


és Plitvicéről: