2011. február 25., péntek

Narancsos kuglóf

Még a tavaly karácsonyi munkahelyi bulira készült ez a kuglóf, de eddig valahogy elfelejtettem feltenni. A lényeg, hogy mindenkinek nagyon ízlett, és szerintem igen mutatós is.

Hozzávalók:
15 dkg cukor,
12 dkg vaj,
3 db tojás,
35 dkg liszt,
1 kk. szódabikarbóna,
egy csipet só,
5 dkg kandírozott narancshéj feldarabolva,
2 db narancs kifacsart leve és reszelt héja,
1 pohár joghurt.
Cukormáz a tetjére:
10 dkg porcukor,
2 tk. narancslé,
5 dkg kandírozott narancshéj.

Egy tálban elektromos habverővel krémes állagúra dolgozzuk a cukrot és a vajat. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után átkeverve a masszát. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a narancsok lereszelt héját, a kandírozott narancshéj darabokat, összekeverjük a tojásos-vajas masszával. Hozzáadjuk a a joghurtot és a narancsok levét, és jól átkeverjük a masszát.
Szilikonos fomába öntjük a tészát (ha nincsen szilikonos formánk, kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel a formát), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60-70 perc alatt megsütjük.
A cukormázhoz a narancslét a purcukorral egy lábasba tesszük, és állandóan kevergetve néhány percit meglegítjük, míg a cukor elolvad. Még melegen rácsorgatjuk a kuglóf tetejére, és a kandírozott narancs darabokkal megszórjuk.

2011. február 22., kedd

Toszkán bableves

Hideg idő - tartalmas leves, ez szinte megszokott nálunk:) Ennek a levesnek több változata kering köz kézen, illetve köz szájon, én a Stahl féle verzió mentén haladtam.

Hozzávalók:
10 dkg szalonna,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 db sárgarépa,
1/4 db zellergumó,
2 db krumpli,
1/4 db kelkáposzta,
1 doboz fehérbabkonzerv,
3 db babérlevél,
2 kk. kakukkfű,
1 ek. sűrített paradicsom.

A kockára vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk. A pörcöket kiszedjük és tálalásig félre rakjuk. A kisült zsiradékba tesszük a lereszelt répa-zeller-vöröshagyma zöldségkeveréket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és kb. 10 percig pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a babérleveleket, a kakukkfüvet, a laskára vágott kelkáposztát, és a felkockázott krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Kb. fél óráig főzzük fedő alatt, amíg a krumpli és a káposzta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a babkonzerv felét, a másik felét villával összetörjük, és így adjuk a leveshez, hogy egy kicsit besűrítse. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, és további 10 percig főzzük.
Tálaláskor bőven megszórjuk petrezselyemmel (nálunk most elmaradt, mert nem volt otthon) és a szalonnapörcökkel (jelen esetben a gyerek megette, mire a tálalásra került sor).

2011. február 20., vasárnap

Póréhagymás csirkemell

Ma nem volt kedvem kísérletezgetni a konyhában, valami bujkál bennem, és gyorsan túl akartam esni a vasárnapi ebédfőzésen, ezért egy régi, bevált receptet vettem elő. Már csukott szemmel is össze tudom állítani ezt az ételt, olyan sokszor készül nálunk.

Hozzávalók:
8 szelet csirkemell filé,
1 db póréhagyma,
1 nagy pohár tejföl,
1 ek. mustár,
15 dkg reszelt sajt,
só, bors,
vaj.

A csirkemell filéket sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben kevés olajon hirtelen kisütjük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük a szeleteket. A felkarikázott póréhagymát kevés vajon megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tejfölt, a mustárt, a reszelt sajtot és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. Ezt a mártást kenjük a hús szeletekre, és fóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Félidőben levesszük a fóliát, hogy a teteje kicsit megpiruljon.

2011. február 16., szerda

Camembert-áfonyás melegszendvics

Szeretem a camembert-áfonya párosítást. Az édes lekvár sajt kombináció nekem nagyon bejön. Először a klasszikus: rántott camembert áfonya mástással duót kóstoltam. Ezt elkészíteni elég időigényes, ezét ha egy rohanós hétköznapon ellenállhatalan vágyat érzek eme ízkombinációra, ezt a szendvicset készítem.

Hozzávalók:
tönkönybúza kenyér,
áfonyalekvár,
camembert sajt,
vaj,
szines bors.

A kenyeret megkenjük vékonyan vajjal, majd vastagabban az áfonyalekvárral. Ráhelyezzük a camamber sajt szeleteket, megszórjuk szines borssal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük, amíg a sajt kicsit megolvad a tetjén. Vigyázzuk, mert a camemert könnyen lefolyik a szeletekről.



2011. február 13., vasárnap

Lecsós-répás marharagu

Szeretem a marhahúst. Nem mondom, hogy minden nap ez kerül az asztalunkra, de havonta egyszer-kétszer nagyon megkívánom. Igazi hétvégi fogás, hiszen legjobb esetben is másfél-két órát fő, de jártam már úgy is, hogy 3 óra főzés után is majdnem beletört a fogam. Azóta kínosan ügyelek, hogy ne "vén marha" kerüljön a kosaramba:)

Hozzávalók:
80 dkg marhahús,
1 fej vöröshagyma,
2 db zöldpaprika,
2 db paradicsom,
3 szál sárgarépa,
só,
2 tk. pirospaprika,
őrölt köménymag,
1 tk. kakukkfű,
1 csokor petrezselyem.

A felaprított vöröshagymát olajon megpirítjuk, rászórunk két teáskanál pirospaprikát és késhegynyi őrölt köményt. Ezután rátesszük a húskockákat, és gyakori keverés mellett jól átpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk. Az egyik paprikát és mindkét paradicsomot feldaraboljuk és a húshoz adjuk. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd lefedve közepes lángon kb. 40 percig pároljuk. Ekkor tegyük bele a másik paprikát csíkokra vágva, valamint a felszeletelt répákat, egy teáskanál kakukkfüvet. Ha szükséges felöntjük egy kevés vízzel. Fedő alatt további 40 percig főzzük. Tálaláskor bőven megszórjuk felaprított petrezselyemmel.








2011. február 9., szerda

Mazsolás-narancsos keksz

Pici fiam imádja a mazsolát. A Lidl-ben kapható csokival bevont változat a fő kedvence, de magában is nagyon szereti. Szemrebbenés nélkül elcsipeget egy tálkával belőle. Ez a keksz a mennyország volt számára. Nekem pedig az tetszett benne a legjobban, hogy már a tészta kavarásakor is fenséges, édes-narancsos illat lengte be az egész lakást. Depis téli napok bearanyozója ez a keksz.


Hozzávalók:
25 dkg margarin,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 db tojássárgája,
30 dkg liszt,
10 dkg mazsola,
2 db narancs reszelt héja,
1 dl narancslé.


A mazsolát a narancslébe beáztatjuk. Habosra kavarjuk a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet, a reszelt narancshéjat, és a lecsöpögtetett mazsolát. Jól összedolgozzuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Sütőpapírral bélelt tepsire kanál segítségével kis halmokat teszünk a tésztából és a tenyerünkkel kicsit lelapogatjuk őket, hogy keksz formájúak legyenek. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

2011. február 7., hétfő

Mézes-diós sárgarépa

A párolt rizs, krumplipüré, sült krumpli szokványos köret-háromszögből kitörve készül a vasárnapi sült husi mellé ez a mézes répácska. Nekem nagyon ízlett, és bőven elég volt, férj szerint jó-jó, de azért a krumpli hiányzik, gyerek: Anyu a répa nem a levesbe való?:)

Hozzávalók:
1 kg sárgarépa,
1 ek. olívaolaj,
4 ek. méz,
2-3 dkg dió,
só, bors.


A sárgarépát meghámozzuk, feldaraboljuk, beletesszük egy tűzálló tálba, meglocsoljuk az olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk. Alufóliával letakarva 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és további 15 percig sütjük. Ezután ráöntjük a mézet és rászórjuk a durvára vágott diót. Még 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

2011. február 6., vasárnap

Eredményhirdetés

Kis segédem hathatós közreműködésével rögtön ébredés után, de még a reggeli kakaó előtt, megejtettük a sorsolást. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a héten már minden nap sorsolni akart (alig tudtam lebeszélni), és már nagyon türelmetlen volt. A neveket tartalmazó cetliket bepakolta az egyik dömpere platójára, jól megkeverte és húzott. Meg kell jegyeznem, hogy nagyon élvezte:)
A nyertesek pedig a következők:
Kedves Gizi és Horimarika, szeretettel gratulálunk! Kérlek benneteket, hogy mihamarabb írjátok meg elérhetőségeiteket a csaladituzhely@gmail.com címre, hogy a kalendáriumokat postázni tudjam.
Mindenkinek köszönöm a részvétel, további szép napot és jó főzőcskézést!

2011. február 4., péntek

Még holnap éjfélig lehet jelentkezni!

Kedves rendszeres olvasóim, holnap éjfélig jelezhetitek itt, ha szeretnétek megnyerni az Erdélyi Konyha Kalendárium egyik példányát. Én már nagyon izgulok:)

2011. február 3., csütörtök

Egészben sült malaccomb szerecsendió-virággal

A napokban fűszercsomagot kaptam a Fűszeráruház csapatától. Érdemes hozzájuk benézni, mert nem csak különleges fűszereket, fűszerkeverékeket, hanem hasznos gasztro termékeket, konyhai eszközöket is árulnak, valamint folyamatosan bővülő receptgyűjteménnyel rendelkeznek.
Volt a csomagban egy számomra ez idáig ismeretlen fűszer, nevezetesen a szerecsendió-virág. Fűszerkalauzom segítségével sikerült beazonosítanom. Nem, ez nem a szerecsendió cserje virága (amire elsőre gondolnánk), hanem a diót körbevevő szárított magköpeny. A szerecsendió-virág friss állapotban vörös, szárítva sárgásvörös vagy narancssárga. (Én is kis kunkori, narancssárga darabokat kaptam.) Illata, íze igen erős, csípős, kifinomultabb aromájú, mint a szerecsendió. Levesek, főzelékek, húsok és halak, vadételek ízesítője. Erős fűszer, óvatosan kell használni, viszont helyes adagban nem csak jóízű, hanem az emésztést is segíti.
Nálam a vasárnapi malacsültnél debütált ez a különleges fűszer. A tervezett olajos-köményes pác helyett mézes-szerecsendió-virágos mázat kapott a husika. Amikor a mozsárban összetörtem, már én is éreztem erős aromáját, ezért a korábban tervezett teáskanál helyett csak egy mokkáskanállal tettem belőle a mézbe. Aki kedveli az édes-savanyú-csípős, egzotikus ízvilágot, bátran próbálja ki.

Hozzávalók:
1 kg kicsontozott malaccomb,
4 ek. méz,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál szerecsendió-virág összetörve,
só.

A megmosott, szárazra törölt hús bőrét bevagdossuk, és az egészet jól bedörzsöljük sóval. Egy mélyebb tűzálló tálat kiolajozunk, és beletesszük a húst. A mézet összekeverjük a péppé zúzott fokhagymával és a mozsárban összetört szerecsendió-virággal. Ezzel a mázzal alaposan megkenjük a husit. 175 fokos sütőben, lefedve sütjük kb. 2 órát át, közben többször meglocsoljuk a sült szafttal. Ha megpuhult, levesszük a tetőt, a sütőt feltekerjük 220 fokra, és kb. 20 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Rövid pihentetés után lehet szeletelni.

2011. február 1., kedd

Kókuszcsók

Legalább három tényező együtt állása kellett ehhez az édességhez. Felhalmozódott 4 db tojásfehérje a hűtőben, volt kókuszreszelék a kamrában, és a fiúk ellenállhatatlan vágyat éreztek valami édesség után. Jelzem ez utóbbi elég gyakran előfordul nálunk.

Hozzávalók:
4 db tojásfehérje,
20 dkg cukor,
csipet só,
1 tk. citromlé,
20 dkg kókuszreszelék.

A tojásfehérjéket a sóval, cukorral, a citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A masszából kiskanál segítségével kis halmokat pakolunk a sütőpapírra, és kb. 20 perc alatt megsütjük a csókokat.