2011. január 28., péntek

Kolbászos zöldségegyveleg

Igazi tápláló egytálétel, ebben a hideg időben különösen jól esik. Ha már unjuk a egyszerű sült kolbit, kiváló alternatíva a kóstolóba kapott kolbász felhasználására.


Hozzávalók:
80 dkg sütnivaló kolbász,
1 kg zöldség vegyesen (jelen esetben zöldbab, répa, kukorica, karfiol)
1 fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
só, bors.

Egy tűzálló tálat kiolajozunk. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk, illetve felaprítjuk. Egyenletesen elterítjük a tűzálló tálban, majd sózzuk, borsozzuk. A kolbászt kibontjuk a bélből, és egyenletesen elterítjük a zöldségeken. A tálat alufóliával beborítjuk és sütőben kb. 1 órán keresztül sütjük. Ezután levesszük a fóliát, az egyveleg tetejét meglocsoljuk tejföllel, és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.

2011. január 27., csütörtök

Erdélyi Konyha Kalendárium és Nyereményjáték

Végre, végre megérkezett! A posta ördögének köszönhetően elég sokat vártam rá, de jelentem, megérte. 365 kiváló recept (köztük néhány saját) a hagyományos és reform ételek köréből egyaránt, valamint érdekes információk, hasznos tippek hónapról hónapra, illetve napról napra. Különleges csemege a könyv végén található gasztrohorószkóp, melyből a személyre szabott menün kívül mindenki megtudhatja, mit tartogat számára a 2011. esztendő.
Szeretném, ha mások is nagyon örülnének, így regisztrált olvasóim közül kisorsolok 2 példányt. Aki követ és szeretne nyerni, illetve szívesen kézbe venné a Kalendárium egy példányát, hagyjon egy üzenetet ennél a bejegyzésnél. Jelentkezni február 05. szombat éjfélig lehet. Azután kis segédem közreműködésével sorsolok:)

2011. január 24., hétfő

40. VKF: Mandulás fánk sütőben


TücsökBogár fánk témájú felhívására készült ez a finomság. Elég kettős a viszonyom a fánkkal. Enni nagyon szeretem, de készíteni nem igazán. Ahogy "öregszem" egyre kevésbé szeretem a bő olajban sütkérezést. Ez a recept azért tetszett meg, mert sütőben készül a fánk, nem kell az olajjal bajlódni. Tetszik benne az is, hogy mandula van nem csak a tetején, hanem a tésztában is. Nagy sikere volt az biztos.
Hozzávalók:

7 dkg margarin,
50 dkg liszt,
2,25 dl tej,
12 dkg + 2 ek. cukor,
2 db tojás,
1 csomag szárított élesztő,
2 ek. apróra vágott mandula.
Tetejére:
1-2 ek. tej.
2 ek. nádcukor,
4. ek. apróra vágott mandula.
A tojásokat villával felzabosítjuk, majd hozzákeverjük a margarint és a cukrot. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 2 ek. cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne, majd a tojásos keverékhez öntjük. A lisztet és 2 ek. mandulát hozzáadjuk a tojásos-élesztős keverékhez, és gépi dagasztóval kb. 10 percig dagasztjuk. Lefedve, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagyobb pogácsa formával kiszaggatjuk, majd egy kisebb formával mindegyiknek kiszúrjuk a közepét, így kapjuk a szép karikákat. Sütőpapíros tepsire pakoljuk a fánkokat, és további 30 percig kelesztjük. Kevés langyos tejjel megkenjük a fánkok tetejét, megszórjuk a nádcukorral és a mandulával. 175 fokra előmelegített, legkeveréses sütőben 15 perc alatt megsülnek.




Díj



Ditta volt olyan kedves, és megajándékozott ezzel a kitüntető címmel. Nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt rám:)

A szabályok a következők:
- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Szeretettel továbbadom a díjat az alábbi blogger társaimnak:

Bonbon mánia,

Krisztina konyhája,

Beasties's Bistro.

2011. január 22., szombat

Fügés-diós gyümülcskenyér

Adós vagyok még a karácsonyi gyümölcskenyerünkkel. Most készítettem először ilyet, de nem utoljára. Nagyon finom lett. Nekem ez a süti ízlett a legjobban a karácsonyi választékunkból, és a család többi tagjánál is sikert aratott. Igazán gazdag, ünnepi sütemény. Elvileg sokáig elállt volna, ha hagytuk volna.

Hozzávalók:
8 dkg mazsola,
20 dkg aszalt füge,
10 dkg dió,
12,5 dkg margarin,
6 db tojás,
1 csipet só,
10 dkg porcukor,
10 g vaníliás cukor,
25 dkg liszt,
1/2 tasak sütőpor,
1 púpozott ek. kakaópor,1 ek. mézeskalács fűszerkeverék,
1/2 dl rum,
6-8 ek. tej.

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A margarint felolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a margarint. A lisztet, a sütőport, a kakaót, fűszerkeveréket, a mazsolát, a feldarabolt fügét, a durvára vágott diót összekeverjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojásos keverékhez felváltva óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tojáshabot, végül hozzáöntjük a rumot. Ha a massza nagyon kemény, 6-8 ek. tejjel lazítjuk.
Egy őzgerinc formát kimargarinozunk, lisztezünk és ebbe simítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. A süti teteje kissé berepedezik, de ez teljesen normális, ne aggódjunk. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk

2011. január 20., csütörtök

Modenai ragu fusilli tésztával

Először modenai spagetti néven találkoztunk ezzel az étellel a testvéremnél, de mivel a gyerek kedvence a fussili tészta, én ezzel szoktam tálalni. Férjem nagy-nagy kedvence ez a ragu, kisfiunk pedig odavan mindenért, amiben kukorica van. Én igaz jobban szeretem a light-osabb tésztaszószokat (főleg, ha paradicsomos), de hát a fiúk kedvére is tenni kell néha:)

Hozzávalók:
50 dkg csirke- vagy pulykamell,
1 doboz csemegekukorica konzerv,
3 dl tejszín,
1 ek. méz,
2 ek. ajvár (ha nincsen, 2-3 tk. gulyáskrém, vagy pirosarany)
só, bors,
50 dkg fussili tészta.

A húst felkockázzuk, kevés olajon hirtelen átpirítjuk. Rácsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk az ajvárt, sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges felöntjük egy kevés vízzel és lefedve pároljuk. Amikor majdnem megpuhult a hús, hozzáöntjük a kukoricát és a tejszínt, és addig főzzük, amíg a ragu besűrűsödik. A kifőtt tésztával tálaljuk.

2011. január 16., vasárnap

Kávés brownie

Dolce Vita szülinapi felhívására készült ez a remek sütemény. Igazán könnyű elkészíteni, kezdők is bátran nekifoghatnak. Váratlan vendégek betoppanásakor is gyorsan az asztalra varázsolható. Ragacsos, krémes, tömény csokis élvezet egy kis kávéval és dióval megbolondítva.
Kedves Dolce Vita, nagyon boldog blogszülinapot, még számtalan csodás receptet és fotót kívánok Neked!
Hozzávalók:
9 dkg liszt,
6 dkg vaj,
fél tk. sütőpor,
2 db tojás,
12 dkg étcsokoládé,
18 dkg barnacukor,
1 ek. instant kávé,
5 dkg dió.

A kávét egy evőkanál forró vízben elkeverjük, és félre tesszük, amíg kihűl. A csokoládét darabokra törjük, és a vajjal együtt felolvasztjuk. A cukrot és a tojást habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt kávét és a vajas csokoládét. Alaposa átkavarjuk. A sütőporral összekevert lisztet fokozatosan beledolgozzuk a masszába, végül belekeverjük a durvára vágott diót is. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és tésztát beleöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

2011. január 14., péntek

Székelykáposzta

Igazi magyar étel. Télvíz idején gyakran kerül az asztalunkra. Több fajta verzióját ismerem. A lényeg a pörkölt alap, hús, káposzta szentháromsága. Én nem szoktam tejföllel behabarni. Elég sűrűre készítem, így nincs szükség habarásra. Tejfölt mindenki ízlés szerint pakolhat rá, ha akar. Én nem szoktam:)

Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 ek. pirospaprika,
só, bors,
1 kk. köménymag,
80 dkg savanyú káposzta.

Az felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olajban megpirítjuk. A pirospaprikát rászórjuk. Beletesszük a húst, és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot, kicsit átpirítjuk. Kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt kis lángon kb. 40 perc alatt félpuhára pároljuk.
A káposztát (én nem szoktam kimosni, mert szeretem a savanyú ízt) a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük kb. 30 percig, míg a hús és a káposzta is teljesen megpuhul.





2011. január 11., kedd

Tepsiben sült hagymás csirkemáj

Nem sűrűn készítek májas étel, mivel a férjem nem igazán szereti. Munka miatt nincs itthon a héten, ezért bátorkodtam vasárnap ezt az étel készíteni, az Anyukám és az én örömömre.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj,
20 dkg vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
80 dkg burgonya,
1 dl olaj,
só, bors, majoránna.


A burgonyát és fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, a vöröshagymát csikkekre, a májat pedig két részre.
A tepsit kiolajozzuk, beletesszük a burgonya szeleteket, és megsózzuk. Erre a rétegre pakoljuk a hagymákat és végül a máj darabokat. Az egészet sózzuk, borsozzuk és bőven megszórjuk majoránnával.
180 fokos sütőben lefedve sütjük 50 percig, majd levesszük a fóliát, és kb. 10 perre visszatoljuk a sütőbe pirulni.

2011. január 8., szombat

Nesselrode bomba

A Stahl magazin karácsonyi számában akadt meg a szemem ezen a csodás gesztenyés desszerten, és szilveszterre el is készítettem. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy a marsala bor helyett tokaji aszút használtam (nekem jobban ízlik), de nem volt panasz a családban. A névadó Nesselrode gróf orosz diplomata volt a XIX. századi cári Oroszországban. Főszakácsa fejéből pattant ki ez az isteni édesség, csókolnám a kezét érte.

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyepüré,
15 dkg kandírozott gyümölcshéj vegyesen (jelen esetben narancs és citrom),
2 dl tokaji aszú,
4 dl tej,
1 csomag főzni való vaníliapudingpor,
1 db vaníliarúd,
20 dkg cukor,
1 és fél ek. zseletinpor,
2,5 dl habtejszín,
10 dkg babapiskóta,
1 kk. olaj.

A kandírozott gyümölcshéjakat a tokaji aszúval felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A tejből, a pudigporból és a kikapart vaníliarúdból sűrű krémet főzünk. Melegen hozzáadjuk a cukrot, a szétmorzsolt gesztenyepürét, robotgép segítségével alaposan összedolgozzuk, és langyosra hűtjük.
A zselatinport 1 dl vízbe a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, és szintén langyosra hűtjük. A tejszínből kemény habot verünk. A kandírozott gyümölcshéjakat leszűrjük. A bort félre tesszük.
A gesztenyés krémet a zselatinos vizet és a gyümölcshéjakat lassú fokozaton robotgéppel összedolgozzuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
Kenő ecset segítségével kiolajozunk egy félgömb alakú tálat, és folpackkal kibéleljük. Ebbe simítjuk a krémet. A tetejét kirakjuk a tokaji aszúba mártott babapiskótával. A tálat minimum egy napra hűtőbe tesszük.
Tálaláskor egy nagy tálra borítjuk, és lehúzzuk róla folpackot.

2011. január 5., szerda

Káposztás lencseleves virslivel és kolbásszal

Ez a leves a kényszer hatására született:) Újévkor muszáj lencsét enni, ám a meggyötört gyomorral a savanyúkáposzta leves tesz csodát. Létezik tökéletes megoldás? Igen, ebben a levesben van lencse, savanyú káposzta és természetesen kolbász és virsli. Itt minden adva van egy tökéletes újévi leveshez.

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 szál póréhagyma,
20 dkg sárgarépa,
1 doboz lencsekonzerv,
40 dkg savanyú káposzta,
1 pár virsli,
20 dkg füstölt kolbász,
1 kk. pirospaprika,
1 babérlevél,
1 kk. köménymag,
só, bors,
1,5 l húsleves.

Forró olajban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a savanyú káposztát, és 3-4 percig pirítjuk. Belekeverjük a karikára vágott pórét, sárgarépát és füstölt kolbászt. Pár percig együtt pirítjuk őket. Hozzáadjuk a fűszereket: só, bors, pirospaprika, babérlevél, köménymag. Felöntjük a húslevessel és fedő alatt, mérsékelt tűzön 30 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a lencsét, a felkarikázott virslit, és további 5 percig főzzük, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.



2011. január 1., szombat

39. VKF: Aszalt szilvával töltött karaj

Szilveszteri vacsoránk egyik szereplője volt ez a finom töltött hús. Igaz, hogy sokáig sül, de tényleges munka nem sok van vele. Gyorsan betöltjük, megfűszerezzük és mehet a sütőbe. Amíg süldögél, lehet készülődni a szilveszteri bulira, vagy jelen esetben (nálunk) beteg gyereket ápolni. A husi finom lett, a gyerek pedig már jobban van azóta:)


Hozzávalók:
egy nagyobb darab karaj (csont nélkül),
10-12 szem aszalt szilva,
3-4 szelet bacon,
1 dl olivaolaj,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 kk. mustár,
1 kk. méz,
só, bors.
A karajt óvatosan félbevágjuk. Kívül, belül besózzuk. Belül kibéleljük a bacon szeletekkel. Középen szépen kirakjuk az aszalt szilvával, és óvatosan visszahajtjuk a tetejét. A széleit fogpiszkálóval összetűzzük.
Az olivaolajat, a mustárt, a mézet, a péppé zúzott fokhagymát sóval és borssal összekeverjük. A karajt olajjal kikent tepsibe helyezzük, és az fokhagymás olajjal mindenütt jól bekenjük. A tepsit lefedjük, és lassú tűzön (150 fokon) legalább 2 órán át sütjük. Az utolsó 5-10 percben levesszük a fóliát és pirosra sütjük a husit.